Как да подобрим паметта си - част 2

2013-10-10 21:00:00
Как да подобрим паметта си - част 2
Снимка: Dreamstime

Време е да ви представим още една порция съвети как да подобрите паметта си. Този път сме ви подготвили микс от методи, които може да използвате и дейности, които оказват благоприятно влияние на паметта ви.

 

1. Местете погледа си от едната страна нa друга

 

Колкото и безсмислено да ви звучи, това упражнение всъщност помага. Според проучванията на видни учени, преместването на погледа от едната страна към другата, дори и само за 30 секунди на ден, ще задвижи двете части на мозъка ви и ще подобри способността ви да помните. В тази връзка най-доброто време за правене на въпросното упражнение е сутрин, непосредствено след като се събудите.

 

 

2. Помиришете розмарин

 

Проучваниятa показват, че помирисването на розмарин подобрява паметта, поради тази причина учените препоръчват да подушваме свеж розмарин или розмариново масло поне веднъж на ден. Този метод е възникнал още в древността, като гърците са носили стръкче розмарин зад ухото си по време на важни изпити, за да може да не забравят необходимите им уроци.

 

3. Използвайте заобикалящата ви среда

 

Ако местенето на погледа и розмаринът ви се струват нерационално обосновани и не са вашите методи, то имаме един, които определено ще ви хареса. А именно, използвайте околната среда за да се сетите за важните неща от деня. Ако например знаете, че утре сутрин трябва да изпратите важен доклад по email-а, то обърнете тостера на обратната страна, или пък използвайте някой друг предмет, който често ползвате и бихте забелязали необичайното му положение. Така след като го видите, ще осъзнаете, че имате важна задача, която трябва да свършите и всичко ще бъде наред.

 

4. Упражнявайте мозъка си

 

За да имате добра памет, трябва да положите усилия и да упражнявате редовна мозъка си. Това може да стане като изучавате нов език или пък се научите да свирите на музикален инструмент. Добър и забавен начин са и пъзелите, судокуто, шахът и игрите за запомняне. Благодарение на всички тях карате мозъкът ви да бъде активен и подобрявате способността си да помните.

 

5. Казвайте на глас нещата, които трябва да запомните

 

Доказано е, че когато кажем дадено нещо на глас, го запомняме много по-лесно. Затова, когато изключите ютията си кажете на глас, че сте го направили, когато излезете няма да се чудите дали сте я забравили и няма да ви се налага да се връщате и да проверявате. Същият принцип важи и при усвояването нa нова информация като уроци и други.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия