Как да подобрим паметта си? - част 1

2013-10-09 19:00:00
Как да подобрим паметта си? - част 1
Снимка: Dreamstime

Няма такова нещо като "лоша памет", макар много хора се оправдават по този начин. Всеки е способен да подобри паметта си, стига да има нужното желание и да положи известни усилия. Разбира се, изключваме тези, които имат медицински проблеми като амнезия и т.н. Ако и вие сте част от хората, които имат нужда да подобрят способността си да запомнят следвайте следните стъпки и намирането на ключовете, теста по история или каквото и да е свързано със запомняне ще бъдат детска игра за вас.

 

1. Използвайте асоциации за запомняне на номера и години

 

 

Винаги ви е било трудно в часовете по история, защото никога не сте могли да помните години? Целият този процес ви обезсърчава и ви демотивира да учите? Имаме решение за вас. Използвайте метода на асоциациите, за да помните лесно години или номера. Например, ако трябва да запомните кога е завършена "История Славянобългарска" има лесен начин да го направите. Разделете годината на части, в случая разделяме 1762 на 17 и 62. Свържете въпросните числа с някаква смислена асоциация, като например 17 може да бъде номера на адреса ви, а 62 възрастта на баба ви. Използвайте метода и за други години или пък по-дълги номера, които ще са ви от полза.

 

2. Групирайте

 

Групирането е метод, чрез който систематизирате нещата, които трябва да запаметите по определен признак и така по-лесно ги запомняме. Да вземем за пример списъка с покупки, който трябва да изпълните при пазаруване. Едва ли има някой, който да не е забравял нещо. Това може да остане в историята, ако групирате покупките си - наредете всички плодове заедно, всички млечни продукти, захарни изделия и други. Така хем лесно ще ги запомните, хем ще приключите бързо с пазаруването. Групирането може да използвате и при запомнянето на телефонни номера. То всъщност е доста разпространен метод именно за тази цел. Никой не си поставя за цел да запомни телефонния номер като една голяма цифра, а го групира на по-малки. Ако групирате номера на 3 или 4 числа, то може да го свържете с метода на асоциациите с определени години и така по-лесно да го запомните.

 

3. Използвайте метода Loci

 

Този метод е използван още в древна Гърция. Той ви кара да си представите елементите, които трябва да запомните. След като си ги представите, следвайки него, трябва да ги поставите на някакъв маршрут и обстановка, които са ви познати. Например, пътя от вас до училище на всеки стълб може да поставяте съответстващата на последователността част от информация, която трябва да запомните. Така, когато ви е нужна информацията, просто мислено изминавате пътя от вкъщи до училище и имате нужната ви информация. Този метод ви помага и да си припомните урока, още докато вървите до училище, защото няма как минавайки маршрута и да не се сетите за информацията.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия