За по-добра концентрация слушайте Моцарт

2013-07-09 14:00:00
За по-добра концентрация слушайте Моцарт
Снимка: Reuters

Ако искате да подобрите концентрацията си по време на извършването на сложна мисловна задача, пуснете си някой менует на Моцарт за фон, съветват японски и американски специалисти, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до подобен извод, специалисти от университета в Киото и Харвардския университет провели съвместен експеримент с участието на 25 момчета на 8-9 години и 25 мъже и жени на възраст между 65 и 75 години.

 

Всички участници били подложени на специфичен тест за проверка на концентрацията им и способността на мозъка им да реагира бързо. По същество задачата представлявала следното – на компютърен монитор били изписвани имената на определени цветове, но оцветени в друг цвят. Например излизал надпис „червено”, но в син цвят. От участниците се изисквало да кажат какъв е цветът на думата, която виждат на екрана (в случая – син).

 

Експериментът бил проведен три пъти. Първият – под звуците на менует на Моцарт. Вторият – под звуците на класическа музика, съдържаща дисонантни интервали (неприятни и неблагозвучни). Третият – при пълна тишина.

 

Оказало се, че когато имат за звуков фон менует на Моцарт, всички участници се справят значително по-бързо и по-безпогрешно с поставената задача. Когато озвучаването включва дисонантни интервали дейността на мозъка се влошава и това води до най-грешни резултати. Наблюдаваните зависимости били открити и при двете възрастови групи, което дава основание на учените категорично да заявят, че подходящата музика стимулира мозъка и подобрява концентрацията.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jasmins
преди 10 години

Аз пък предпочитам Бетовен !

Fisherman
преди 10 години

Предпочитам Вивалди или Чопин,пияницата Тчейковски също е стабилен.Химията много върви с Барокова музика.Тази музика не е за всеки,само определени хора имат рецептори за нея.

shusha
преди 10 години

ЪЪ, не мисля, че ще помогне...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия