Военна подготовка в училищата от 1-ви декември

2013-10-09 18:00:00
Военна подготовка в училищата от 1-ви декември
Снимка: sxc.hu

Министърът на отбраната Ангел Найденов на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика заяви, че от 1-ви декември в родните училища ще се въведе начална военна подготовка. Засегнатите ученици са тези от 9-ти и 10-ти клас. Успокоителното е, че въпросната подготовка ще бъде само в рамките на 5 занимания и те ще се провеждат за сметка на часа на класа, когато, заедно с класните ръководители ще се появят и предварително селектирани военни, които ще преподават умения за реакции при бедствия или други кризи.

 

 

Всички условия за връщането на военното обучение са описани в наредба, която е приета от Министерски съвет. Освен учениците, нововъведението е предвидено да се въведе и във висшите учебни заведения. Това стана ясно след като министърът заяви:

 

"1-ви декември начална военна подготовка се въвежда за учениците в 9-ти и 10-ти клас. В рамките, вярно, само на пет часа, това е първата стъпка, която се прави в учебната програма. Това са теми, които са предмет на съгласуване между Министерството на отбраната и Министерството на образованието. Същевременно към висши учебни заведения е предвидено да се въведе 90 часа също начална военна подготовка или военно обучение, но това са въпроси и теми, които предстои да бъдат разработвани".

 

По план е предвидено учениците да бъдат запознати с теми като задължения на гражданите на България по отбрана на страната, оказване на помощ, спасителни и евакуационни дейности, действия за оцеляване при терористични, екстремистки и престъпни групировки, гражданско-военните отношения, приемане на военна служба и други.

 

Вие какво смятате за подранилия коледен подарък от правителството, ентусиасти ли сте от идеята или си мислите, че подобни часове са безсмислени?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
PLEYGIRL
преди 10 години

Аз съм твърдо ЗА военно обучение.Само да добавя за коментиралите преди мен:1. Не сте прочели статията достатъчно внимателно.2. Нищо комунистическо не виждам в това.3. Мисля ,че е време малко да се образоват днешните лигльовци, които седят денонощно пред компютрите и си нямат представа каква е реалността. ПС: Прочетете отново последният абзац където е подчертано кои теми ще се разглеждат в тези часове ... Дами и Господа!

Die Young
преди 10 години

спокойно бе, няма да умрем от няколко часа подготовка "как да умрем спокойни ако ни пуснат ядрена бомба" ;дд

пAteNцЕ
преди 10 години

има нужда от дисциплина, но това не е начинът

Vladislav Hellsing
преди 10 години

Не. Няма да стане по безброй много причини. Просто няма да стане.

dimitar.,
преди 10 години

Цялата тази комунистическа приумица ще се превърне във военна пропаганда - все едно да въведат часове по религия. Не мога да съм съгласен с такава глупост.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия