Класация на 10-те най-добри университета в света

2013-10-04 16:59:00
Класация на 10-те най-добри университета в света
Снимка: Dreamstime

България не се слави с особено добри университети, но младежите, които наистина искат да научат нещо и да се развиват, могат да отидат да учат в чужбина. Няма спор – едни от най-добрите висши учебни заведения се намират в САЩ и Великобритания.

 

Вижте списък на 10-те най-добри университета в света:

 

1. California Institute of Technology

 

За трета поредна година този университет е на почетното първо място. Висшето учебно заведение е основано през 1891 година в Пасадина, Калифорния. Първоначално се казвало Throop University, но през 1921 година променило името си на California Institute of Technology. Съотношението между студенти и преподаватели е 3 към 1.

 

2. Harvard University

 

Най-старият университет в САЩ е на второ място заедно с University of Oxford. Годишно учебното заведение получава дарения на стойност 32 млрд. долара, което е най-голямата сума за дарения на университет в света. Това е повече от БВП на половината държави в света. Harvard University е завършен от 8 американски президенти и почти 100 носители на Нобелова награда и Пулицър.

 

2. University of Oxford

 

Това е най-добрият университет във Великобритания и за втора поредна година е на второ място в класацията. Създаден е преди 9 века и е първото висше учебно заведение в англоговорящия свят. Ежегодно има по петима желаещи за всяко свободно място в университета.

 

4. Stanford University

 

Години наред Stanford University и Harvard University си съперничат. Студентите от университета в Пало Алто, Калифорния носят тениски „Харвард: Станфорд на Изтока“ и дразнят своите колеги. Висшето учебно заведение се намира в сърцето на Силиконовата долина и има годишни дарения на стойност 17 млрд. Долара. Основателите на Google и Hewlett-Packard са завършили този университет.

 

5. Massachusetts Institute of Technology

 

Университетът е създаден през 1861 година и е създал доста качествени кадри. Негови възпитани са получавали общо 78 Нобелови награди, 53 национални медала за науки и 27 национални медала за технологии и иновации.

 

6. Princeton University

 

Университетът е основан през 1746 година и е четвъртото най-старо учебно заведение в САЩ. Първоначално се е казвало College of New Jersey, но в последствие е променило името си. Към днешна дата там се обучават около 5 000 студенти.

 

7. University of Cambridge

 

През 2009 година University of Cambridge отпразнува своя 800-ен рожден ден. Това висше учебно заведение определено може да се похвали с известни възпитаници. Сред тях са Чарлс Дарвин, Исак Нютон и Джон Мейнард Кейнс, както и около 15 министър-председатели на Великобритания. Университетът има 18 300 студенти и 8 500 сгради.

 

8. University of California, Berkeley

 

Този университет е основан през 1868 година. В него се обучават 36 000 студенти, а през 2012 година библиотеката на учебното заведение бе класирана на първо място сред всички в Северна Америка.

 

9. University of Chicago

 

University of Chicago е завършен от 87 носители на Нобелова награда и е помогнал за изграждането на първия самоподдържащ се ядрен реактор, който се е намирал под футболното игрище на университета.

 

10. Imperial College London

 

В дъното на класацията е Лондонският университет Imperial College London, който се сдобива с независимост през 2007 година. Учебното заведение е известно със силните си курсове в областта на бизнеса, природните науки и медицината. Трима от преподавателите на университета имат астероиди, кръстени на тях.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
AnarchyBoy
преди 10 години

:D

Fisherman
преди 10 години

Братята Георгиеви не са вадили златните зъби на евреи ,за да си направят университет.

papugai
преди 10 години

А къде е СУ ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия