Извънкласните дейности - скритата възможност

2013-10-02 16:00:00
Извънкласните дейности - скритата възможност
Снимка: Dreamstime

С огромна радост наблюдаваме, че извънкласните дейности се развиват и стават все по-популярни сред учениците. Все по-често се създават клубове и кръжоци, занимаващи младите хора с интересна и полезна дейност. Няма как да не споменем, че макар и не толкова силно се усеща и подкрепата на държавата за тази дейност, което означава, че все пак институциите са осъзнали колко полезни могат да бъдат тези занимания за подрастващите. Ако се чудиш защо да се включиш, ние сме готови да ти дадем няколко причини:

 

Откриваш и развиваш талант

 

 

Искало ли ти се е да бъдеш актьор, да излезеш пред публика и да усетиш прожекторите, очертаващи твоят славен образ. Дори да ти се е искало обаче, най-вероятно си си казвал, че това не е за теб, че ти не си актьор и не можеш да бъдеш. Никога не си знаел и осъзнавал таланта си, защото никога не си правил нещо, чрез което да го осъзнаеш. Едно от най-ценните неща, които извънкласните дейности могат да ти дадат, е точно това - поле, на което можеш да експериментираш и намериш себе си. А откриеш ли, че притежаваш онова определящо качество, то бъди сигурен, че няма да останеш само с откритието, а ще почнеш да го развиваш и точно това ще те накара да заобичаш въпросната извънкласна дейност.

 

Социализираш се

 

Не си особено социален, но искаш да се запознаеш с нови хора, които да превърнеш в свои познати, то тогава извънкласните дейности също са и за теб. Те успяват да съберат на едно място толкова различни хора, които едва ли биха се запознали по друг повод. Дават им шанс да опознаят далечното и да обикнат различното, да сблъскат възгледи и желания и да намерят общото, което да ги задържи заедно.

 

Забавляваш се, докато учиш

 

Има много извънкласни дейности, които успяват да съчетаят забавлението с ученето. Те успяват да представят по-подробна информация в дадена област с помощта на забавни техники и симулации, правейки учениците част от процеса, а не просто наблюдатели. Изживявайки всичко това учениците ще усвоят на 100% преподавания материал. Така че, ако има предмет, представляващ интерес за теб и желаеш да задълбочиш знанията си по него, попитай за извънкласната дейност, която може да се окаже, че ще бъде любимото ти прекарано време в училище.

 

Придобиваш опит

 

Оставихме го накрая, не защото е най-маловажен, а защото той е нещото, което получавате като награда за извършената дейност в дадения клуб. Да, правилно се сещаш, опитът е една от най-значителните и важни придобивки, с които може да се сдобиете чрез извънкласните дейности. Тя е и най-дългосрочна, защото от нея може да се ползвате буквално до края на живота си. И ако всичко това ви звучи прекалено идеалистично, включете се в някой клуб, чиято дейност наистина обичате и ще осъзнаете, че няма нито една преувеличена дума в изказването ни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия