Българските ученици прекарват учебния ден с възрастни учители

2013-09-05 13:44:00
Българските ученици прекарват учебния ден с възрастни учители
Снимка: Dreamstime

Първият учебен ден никъде няма да бъде провален, въпреки че ремонтите няма да са приключили в 62 училища, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНР. Ремонти има в 489 училища в страната. По думите на министъра, ако някъде не е възможно да се учи, децата ще бъдат пренасочени.

 

Заплащането на тока и парното е сериозен проблем, особено в малките училища. Ще осигурим допълнителни средства, обеща Клисарова. Във всички 793 средищни училища целодневното обучение ще бъде осигурено. В останалите това става стъпка по стъпка, трябва да имаме търпение, добави министърът.

 

 

Клисарова обясни и идеята за тясна връзка на образованието с бизнеса – учениците да работят още в училище. Ако започнем с професионално ориентиране от 4-5-и клас, ще има възможност да обучим младите хора да работят с нова техника, посочи тя.

 

Министърът каза още, че има райони, където проблемът със застаряващите учители е много сериозен. Само 3 процента от учителите са до 30 години. Трябва да вземем сериозни мерки да мотивираме младите хора. Хората искат бързо да върнат средствата, които са вложили в образование. Искаме да въведем някои социални пакети, да въведем стажантски програми от университета, по-високи стипендии. Говорим за пакет от мерки, не за една, заяви тя.

 

До 23-и август всички учебници до 7-и клас са били доставени в училищата. Доставени са и всички необходими пособия за нормално започване на учебната година. В някои случаи учебниците са написани на неразбираем за съответната възраст език. Трябва преразглеждане и участие на повече учители в изработването на учебниците, не само на университетски преподаватели, смята Клисарова.

 

Не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти – за мястото и потребностите на децата. Трябва да има и добавена стойност за по-високите резултати. В момента се изработва формулата, ще бъде представена на регионалните инспекторати в началото на учебната година, каза още министър Клисарова.

 

Още актуални новини четете в Dnes.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
lilqna96
преди 10 години

СЕРИОЗНО! Аз пък не знаех!:)Ами, че то кой младок ще ти се навие да става учител бе....

PopM
преди 10 години

Смущаващо заглавийце на статията.

hristo99
преди 10 години

В миналото ми училище най-младата учителка е на 45 години. Останалите са 50+

xantia
преди 10 години

Пълно е с некролози на по 70-75 години, че и повече.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия