Защо ни е трудно да се извиним?

2013-07-13 18:00:00
Защо ни е трудно да се извиним?
Снимка: sxc.hu

Като нормални човешки същества всички ние грешим, а когато го правим, хубаво е да намерим начин да се извиним на засегнатите. Защо обаче понякога ни е толкова трудно да изречем простичката дума „извинявай”? Оказва се, че на първо място това е свързано със самочувствието ни, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

 

За да стигнат до подобно заключение, специалисти от университета в Куинсланд провели два експеримента. В първия били включени 228 мъже и жени на възраст между 18 и 77 години. Всички те били разделени в три групи. Едните били помолени да си спомнят за случай, в който са засегнали или наранили някого и впоследствие са му се извинили. Другите трябвало да споделят за ситуация, в която категорично са отказали да се извинят. От последните било изискано да си припомнят за случай, при който нито са се извинили, нито са отказали да го направят, а просто са оставили нещата да отминат.

 

 

След това всички участници трябвало да споделят как са се почувствали след предприетите от тях действия. Оказало се, че тези, които отказали да се извинят, смятали, че притежават повече авторитет и власт и освен това имали по-голямо самочувствие. Тези, които все пак се извинили, имали значително по-ниска самооценка за себе си, но тя в крайна сметка била по-висока от тази на участниците, които оставили неприятната ситуация просто да отмине.

 

Във втория експеримент били включени 218 човека, като тяхната възраст била между 18 и 71 години. Те също били разделени в три групи. Първите трябвало да напишат имейл до свой близък, в който му се извиняват за нещо, което реално са направили. Другите трябвало да изпратят писмо, в което категорично заявяват, че не възнамеряват да се извинят за стореното от тях. Последните само трябвало да си припомнят за ситуация, в която за засегнали свой близък, но не трябвало да предприемат никакво действие.

 

След този етап на изследването участниците отново били помолени да споделят как се чувстват и доколко високо е самочувствието им. Резултатите напълно съвпаднали с тези от предния експеримент.

 

Според учените тяхното откритие дава обяснение на това, защо никои хора така и не намират сили да се извинят, въпреки че очевидно са сбъркали и понякога дори дълбоко са засегнали своите близки. Изричането на думичката „извинявай” е проверка за силата на характера на личността, тъй като нанася директни удари по самочувствието и самооценката.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
iguana
преди 10 години

Извини се бе !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия