На хората им е трудно да се извиняват ...

2013-04-24 10:59:00
На хората им е трудно да се извиняват ...
Снимка: Dreamstime

Колко често ви се случва да изричате думата „извинявай“? Трудно ли ви е да признавате пред хората, че сте сгрешили или напротив? Смятате, че всеки прави грешки и няма нищо срамно в това.

 

Наскоро направено проучване показва, че над 50% от хората живеят с вината, че не са се извинили или не са благодарили на човек, който заслужава това, пише в. „Daily Express“. Над 65% от анкетираните са споделили, че понякога им се случва да не се извинят по една или друга причина.

 

 

Хората, които са навършили 55 години, имат най-сериозни затруднения да признаят, че са сгрешили, дори това да се е случило преди години. Най-лесно се извиняват мъжете и жените между 25 и 34-годишна възраст.

 

Според психолозите извинението помага на хората да се освободят от нещо, което може с течение на времето да се превърне в мъчителна вина. Освен, че на повечето мъже и жени им е трудно да се извинят, голяма част имат проблем и с изразяването на благодарност. По този начин те правят лошо впечатление на околните и пропускат възможността да ги зарадват.

 

Хубаво е човек да осъзнава грешките си и да търси прошка за тях. Няма нищо срамно в това да се сгреши. Напротив, това е нещо човешко. Показвайте уважение към околните, като им искате прошка, когато има нужда. И нека това не е веднъж годишно на Сирни Заговезни. Правете го всеки път, когато има причина и усетите, че имате нужда да го направите. Това ще снеме стреса от вас и в същото време ще дари околните с радост, че познават хора, които имат достатъчно самочувствие, за да се извинят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия