Пушенето на канабис води до липса на мотивация

2013-07-07 10:00:00
Пушенето на канабис води до липса на мотивация
Снимка: sxc.hu

Отдавна е известно, че продължителното пушене на канабис  нанася сериозни вреди върху здравето и психическото състояние на хората. Съвсем наскоро обаче британски специалисти откриха и друг негативен ефект на наркотичното вещество, който се проявява още в ранните етапи на употребата му – липсата на мотивация, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Предишни проучвания показват, че хората, които редовно пушат канабис, обикновено често страдат от леност, апатия и забавени реакции. Сега изследване на британски специалисти от лондонския Imperial College доказа, че редовните потребители на наркотичното вещество страдат и от липса на мотивация, което им пречи да постигат целите си в живота. Всичко това се дължи на по-ниските нива на допамин в специфична част на мозъка, наречена стриатум.

 

За да стигнат до подобно заключение, учените провели експеримент с участието на 39 души, половината от които редовно пушели канабис , като започнали вредния си навик още в тийнейджърска възраст. Мозъкът на всеки един от участниците бил подложен на позитронна-емисионна томография.

 

Оказало се, че при тези, които по-често употребяват наркотика, както и при тези, които са започнали употребата му на по-ранна възраст, се наблюдават значително по-ниски нива на допамин в стратиума. Това пък се свързва с по-ниска мотивация и по-малка склонност към преследване на целите.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ns-bg
преди 10 години

Пушенето на каквото и да е-вреди.Особенно вредно е за жените, затова и пушенето винаги е било мъжки порок.Пушенето става популярно през 20 век в САЩ благодарение на Едуард Бернайс чрез медийна манипулация с цел корпоративна изгода.

dimitar.,
преди 10 години

Или пък липсата на мотивация води към пушене на канабис? Не може да сме сигурни

Fizz
преди 10 години

Може и да има нещо такова , ако употребяваш постоянно .. но както казаха вече , всичко е до човек . Пък и всичко трябва да е с мярка .

sword
преди 10 години

Чрез подобни статии единствено можеш да си втълпиш, че вървиш към деградация, всичко е на психическа основа. Спрете с малоумщините, не помагате на никого...

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия