Опасна ли е тревата?

Няма  друго вещество като тревата, което  да има толкова много привърженици и толкова много противници. Ако съберем 100 човека в една стая, поне 70 от тях ще са опитвали някога марихуана, поне на 50 от тези 70 ще им е харесало много и вероя

2009-07-22 10:15:02
Опасна  ли е тревата?
Няма  друго вещество като тревата, което  да има толкова много привърженици и толкова много противници. Ако съберем 100 човека в една стая, поне 70 от тях ще са опитвали някога марихуана, поне на 50 от тези 70 ще им е харесало много и вероятно всички те ще се застъпят твърдо „за” тревата. Може би ще кажат най-различни неща – че те отпуска, че те разнообразява, че те кара да се заливаш от смях, че те сближава с другите, че ти освежава живота ... Да, не е случайно, че тревата е толкова популярна. Тя наистина има много интересни позитивни ефекти върху човека, а какво в крайна сметка му трябва на един човек в днешно време? Още от най-ранна вързаст младите са подложени на огромни количества стрес, изисквания, преживяват най-различни проблеми. Логично е да търсят начини да оцветят и олекотят живота си. В повечето случаи тревата се оказва точното средство за постигане на тази цел.

Обаче... Ако се върнем пак в онази стая и зададем въпроса „Как влияе тревата на мозъка?”, повечето ще отговорят „Никак” или „Почти не влияе”. Ако ги попитаме „Опасна ли е?”, повечето от употребяващите ще кажат „Не”. И те ще са прави за себе си, защото вероятно до момента не са усетили никакви негативни последици.

И както при всяко нещо – истината е някъде по средата. Да, марихуаната е по-малко опостушителна за мозъка от амфетамините, със значително по-лека абстиненция от хероина при хората, които пушат редовно и те държи доста по-близо до реалността от халюциногените. Но, за съжаление на всички фенове на канабиса, той може да бъде и опасен. Той има едно основно общо нещо с другите наркотици и това е, че е психоактивно вещество и като всяко вещество, което променя функционирането на мозъка, крие своите рискове и опасности. Ето и основните:

Зависимост

Най-последните научни изследвания свидетелстват, че честата и продължителна употреба на канабис (напр. всеки ден в продължение на няколко години) води до привикване на мозъка към веществото, преживявания на абстиненция и съответно физическа зависимост. Игор Куценок описва абстинентния синдром при канабиса - “... при над 2/3 от хронично употребяващите марихуана се отчита наличие на абстинентни симптоми с различна интензивност – уморяемост (50-60%), тревожност (50%), проблеми с концентрацията (45%), постоянно прозяване (35%), загуба на апетит (40%), депресивност и безсъние (30-35%)”.

Начин на употреба

Когато  се пуши, канабисът предизвиква същите рискове като тютюна – раздразнение на дихателните пътища, бронхити, увреда на белия дроб.

Когато  се поглъща (под формата на спейс кейк) има риск да се консумира повече, отколкото е била желаната доза,  тъй като ефектът от канабиса се появява известно време след поглъщането.

Развитие  на мозъка

За  съжаление на любителите употребата на канабис действително може да въздейства много негативно върху развитието на мозъка. Според хората, които се занимават с изследване на нервната система, човешкият мозък се оформя до 25 – 30 годишна възраст. През този период тече активна дейност на изграждане на мозъчни връзки и развитие на структурите на мозъка. Доказано е, че при младия човек всяка цигара марихуана забавя развитието на мозъка и отслабва някои от неговите вече развити функции.

Концентрация, памет

По-голямата част от изследванията на ефектите от тревата сочат, че активната съставка на канабиса – THC, намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Според тях логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента след пушенето трудно може да бъде проследена. Шофирането под влияние на THC може да бъде доста опасно. Доста изследователи твърдят, че увреждането на кратковременната памет и концентрацията на вниманието могат да бъдат трайни последици от употребата на канабис.

Социално-емоционално  развитие

Някои хора пушат трева, за да избягат от проблемите си, били те любовни, семейни, училищни, приятелски. По този начин те могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие, защото вместо да мислят как да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. По този начин нищо не се променя, освен това, че отлагането на разрешаването на проблемите създава напрежение и неприятни емоции, а младият човек се учи не как да се справя, а как да забравя трудностите.

Психични  разстройства

Има свидетелства, но  все още няма достатъчно достоверни научни данни за връзката между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Според някои специалисти хората с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. При тях, казват лекарите, употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.

Синдром на загуба на мотивацията  

Въпросът  как марихуаната повлиява върху мотивацията, поставянето на цели и тяхното изпълнение е често обсъждан в последните години. Въпреки че не е много лесно да се определи кое се появява първо – употребата на марихуана или загубата на мотивация. Много психолози описват дългогодишните употребяващи на марихуана като апатични, с понижена мотивация и амбиции, с нежелание и неумение да си поставят цели и да ги изпълняват.

Всичко  това, разбира се, е само малко  информация за тревата. Който се интересува и има желание да направи информиран избор, може да прочете нещо в интернет, да се поинтересува. Защото както за много неща в живота, въпросът не е само дали ми харесва, а и какво ще ми донесе някой ден в бъдеще ...



Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
renia
преди 8 години

ugabugaman,простотия е това ,което ти си написал,да не би да продаваш трева,и да се издържаш от нея ,че така защитаваш употребата й? Всичко ,написано в статията е абсолютно вярно!Точно от трева може да не се умира, но тревата е само началото да започнеш и с по - твърдите наркотици.А уверявам те познавам бивши наркомани/като казвам бивши имам предвид бивши зависими,които са се лекували в специални центрове и много трудно са спрели с наркотиците ,има и починали от свръхдози.Та от наркотици СЕ УМИРА,и те НЕ са никак полезни ,а много ,много вредни.Тези глупости със Световни здравни организации и тн ,ги говори на някой друг,може и да ти повярва на лъжите!

efo69
преди 10 години

До ugabugaman: "...Истински потвърдени документи от цял свят :) като доклади от Световната Здравна Организация, Съюза на лекарите в САЩ, Полицейския департамент на Манчестър(Великобритания), които дори в сайта си имат информация за наркотиците и е доста по достоверна от българската :) дори и да не ми повярвате има и от Скотланд Ярд, което няма как да се пропусне и списъка продължава с държавни и частни лаборатории от целия свят..."....Имам въпрос към този цитат!....Питането ми е....Кой е критерият по който преценяш ,дали една информация е достоверна, или не?Какво знаеш за Световната Здравна Организация като Интистуция?Какво знаеш за Съюза на лекарите в Сащ?(Имаш ли представа какви хора са там?)...Знаеш ли, кой Дърпа Конците в Света и какво място заема разпространението на наркотици и психотропни вещества в така нареченият план за Нов Световен Ред?Чувал ли си,че 80% от наркоразпространението по света се контролира от Горепосочените "Институции" в твоя пост?Знаеш ли колко % от световния наркотрафик се ....контролира от ЦРУ?.....ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОТ ТЕБ АВТОРИТЕТИ, давайки "достоверна информация" относно Тревата и нейните производни са едни от двигателите на Бизнеса в т ози бранш!Не вярваш ли?.....:) Поразрови се малко и ще Схванеш защо тези АВТОРИТЕТИ РЕКЛАМИРАТ ТОЛКОВА МНОГО МАРИХУАНАТА!

weedisgood
преди 12 години

Моля те,би ли ми казал откъде мога да си купя книгата.Имам чувство,че нарочно са я махнали отвсякъде.Проверих абсолютно навсякъде в нета и никъде не мога да я намеря,помогни ми МОЛЯ ТЕ

ugabugaman
преди 12 години

Ох, откъде да започна :) много от любимите ми легенди, които съм чул през годините са написани тук, като например за психичните заболявания :) . Някой може ли да ми каже щом води до психични заболявания във Великобритания защо има индустрия свързана с "канабиса" която произвежда стотици хиляди хапчета на година, които са успокоителни и са единствените успокоителни на целия пазар, които не водят до пристрастяване и нямат почти никакви странични ефекти :) може да го намерите в интернет както го има и в документален филм на National Geographic :) . Да продължим, със следващото за развитето на мозъка :) доказано е, че в ранна възраст между 13 и 16 години тя забавя развитието на мозъка, за това в западните страни като Германия, Италия, Франция и т.н. е забранена употребата от МАЛОЛЕТНИ и декрамилизирана употребата от възрастни :) защото няма почти никакъв риск за здравето. За всеки един е по рисково в продължение на години да пие кафе и да пуши цигари, отколкото да пуши марихуана или канабис, не обичам да я наричам "трева" защото не е. Доказано е, че няма нито един смъртен случай от марихуана, което според мен я прави доста безопасна. Ако някой наистина иска да научи нещо за марихуаната, за част от изследванията през последните 30 години, защото това е най-изследваното растение в целия свят, може да прочете книгата на Юлиян Караджов "Марихуаната-наука и политика" която в момента в България дава доста голяма част от истината и е без цензура :) и всички неща, които са вътре не са измислени от автора, а са истински потвърдени документи от цял свят :) като доклади от Световната Здравна Организация, Съюза на лекарите в САЩ, Полицейския департамент на Манчестър(Великобритания), които дори в сайта си имат информация за наркотиците и е доста по достоверна от българската :) дори и да не ми повярвате има и от Скотланд Ярд, което няма как да се пропусне и списъка продължава с държавни и частни лаборатории от целия свят. За това, че моля Ви български медии дори и на електронната поща на БНТ и БТВ съм писал, моля Ви прочете малко по въпроса преди да избълвате следващата простотия :), а между другото тази статия е малко по сдържана от предните които съм чел :) браво има напредък, надявам се близките 5-10 години да виждаме истината със всичките и факти. Лека за сега :)

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия