Практика или вроден талант - какво различава добрите от най-добрите?

2013-05-23 18:00:00
Практика или вроден талант - какво различава добрите от най-добрите?
Снимка: sxc.hu

С усилената практика уменията ни в дадена област безспорно се подобряват. Дали обаче тя е достатъчна, за да ни превърне в най-добрия спортист, музикант или пък шахматист? Американски учени от Мичиганския щатски университет решиха да открият отговора на този въпрос, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Изследвайки внимателно данните от 14 различни проучвания сред музиканти и шахматисти в най-разнообразни възрастови групи, специалистите открили, че редовното практикуване на съответното занимание се свързва с подобряване на уменията едва с 1/3. Същевременно другите фактори, като умствени способности и вродени таланти, оказват много по-голямо влияние.

 

Учените са на мнението, че колкото и да тренира даден спортист например, той никога не би се превърнал в олимпиец, ако генетично не му е заложено да бъде брилянтен в съответната спортна дисциплина.

 

Откритието на американските специалисти обяснява, защо някои хора посвещават огромна част от живота си на усилени тренировки, но така и не успяват да достигнат висините в заниманието си. Същевременно пък има и такива, които не отделят толкова време за практика, но пък винаги са на върха.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
diditen
преди 10 години

Чрез практика вроденият талант се развива и усъвършенства. Ако нямаш талант, нищо не може да ти помогне, колкото и упорит да си. Ако пък нямаш воля и си мързелив, талантът се прохабява. Така че 50/50.

Markuss
преди 10 години

Въпрос на осъзнатост и концентрация. Всичко идва от разбирането на това как нещо работи. След това е нагласа и вникване, усещане. Никой не ни учи, как да усещаме. Когато си "тук и сега" ще се изумиш от това, какво можеш да правиш и колко умело го правиш. Има някои утвърдени "факти" в ежедневието и живота ни, но това съвсем не са "факти", а променливи. Човек действително може да постигне страшно много без талант (таланта е чувствителността на човек спрямо дадена дейност, за това изглежда, че му "идва отвътре"), просто трябва да се нагласи на даденото трептене. И това съвсем не са глупости, говоря от опит...

vladyman
преди 10 години

Абе не са глупости да ти кажа. Това дето Бог ти го е дал има значение и ако го нямаш няма как да стигнеш върховете в съответната област колкото и воля, желание и дисциплина да имаш.Съдя от личен опит бтв. Когато бях ученик, голяма част от съучениците ми бяха зубърчета, особено в областта на математиката. Скъсваха си задниците от учене, учеха материала от година-две напред, частни уроци, кръжоци и не знам си още какво. Въпреки това, най-добрият математик в цялото училище беше едно корейче, който ми беше добър приятел и от първа ръка знам, че не полагаше особени усилия. Повече се интересуваше от спорт, програмиране и момичета. И въпреки това, с минимално количество учене успяваше да бие всички останали. Просто си му идваше отвътре.

supersonic0
преди 10 години

Глупости.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия