За или против самостоятелното обучение?

2012-10-11 17:28:00
За или против самостоятелното обучение?
Снимка: sxc.hu

В последно време доста училища по английски език предлагат онлайн курсове. Така по всяко време може да учиш, не се съобразяваш с часове, с трафика по улиците и т.н. Но дали това е достатъчно ефикасен вариант?

 

Според учените самостоятелното обучение понякога може да се окаже в пъти по-продуктивно и да даде повече положителни резултати, отколкото груповото. Причината е мотивацията и спокойствието.

 

 

Когато човек има време и желание да се занимава с нещо, той сяда, концентрира се и наистина запомня новата информация. Не се случва същото, когато насила или без желание отиде на курс.

 

Разбира се, като всяко нещо крие своите рискове. Едно от тях е липсата на график. Някои хора сами ще си създадат удобно разписание, но има и такива, които са на мнение, че не им е нужно и ще учат, когато имат възможност. Това може да доведе до по-бавно усвояване на материала. Също така у дома човек може, както да е много концентриран, така и постоянно да си намира неща, които да го разсейват – брат/сестра, телевизора, компютъра, GSM-а и т.н.

 

Факт е, че груповите обучения създават конкурентна обстановка. За някои това е хубаво, но има хора, които не обичат да се състезават или да губят. Тоест, ако усетят, че изостават от групата, има вероятност да се откажат от това, което са се захванали. Има и такива, които това ще ги мотивира и ще направят всичко възможно, за да станат по-добри от останалите.

 

Самостоятелното обучение не е лоша идея, но специалистите препоръчват малките ученици да се обучават в група от повече от един човек. При по-големите ученици самообучението е добра алтернатива, особено ако имат доста ангажименти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Makenzi97
преди 11 години

Самостоятелна форма на обучение съм от трети клас. Оценка по-малка от шест не съм имал.Училището(редовна форма) единствено спира интелектуалното развитие и не позволява разкриването на пълния потенциал. Като бонусче ти се налага да търпиш и простотията на 20 олигофренчета цял ден.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия