Да поговорим за женската завист ...

2013-03-22 10:28:00
Да поговорим за женската завист ...
Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да се заглеждате в една от приятелките си и да си казвате „Не е честно, тя е толкова красива, всички момчета й се лепят и животът й е толкова хубав“. Уж не й мислите лошото, но в същото време завиждате, че Господ й е дал повече /поне що се отнася до външния вид/.

 

Какво всъщност представлява завистта?

 

Това е емоция, която изразява вътрешна злоба, най-често предизвикана от успехите и благополучието на околните. Тя е свързана с желанието да имаш това, което имат останалите или поне да го загубят - „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“. Понякога завистта е тясно свързана с ревността. Затова ревнивите хора завиждат по-често на околните. Но не бива да изпитвате такива негативни чувства, защото завистта е един от седемте смъртни гряха в християнството.

 

Хубаво е човек да се научи да живее с максимално положителна нагласа. Глупаво е да завиждате на околните поради няколко причини. Първо, не знаете дали животът им наистина е толкова хубав, колкото изглежда. Второ, вместо да завиждате, по-добре започнете да се развивате, за да постигнете нещата, които имат те. Внимавайте да не погрознеете от злоба и да останете без приятели.

 

Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със завистта, преди тя да е развалила взаимоотношенията ви с най-близките:

 

 

Не се оставяйте на завистта – това е една негативна емоция, която ви кара да изпитвате омраза, гняв, алчност, а може да ви доведе и до депресивни състояния. Защо трябва съзнателно да тровите живота си, като може да мислите доброто на хората и усмивката да е постоянно на лицето ви?

 

Завистливите хора често се чувстват пренебрегнати от околните и смятат, че животът е несправедлив към тях, а те заслужават най-доброто. Те лесно намразват хората, които се чувстват добре, дори те да нямат повече от тях. Завистливите личности се дразнят дори на усмихнатите бедни хора. „Защо тя е винаги усмихната, въпреки че няма нищо? Защо аз не мога да се радвам на малките неща в живота? Не е честно!“. В никакъв случай не бива да оставяте завистта да ви завладее. Когато видите, че човекът около вас е щастлив, живее в хубав дом и има готини приятели, не започвайте да завиждате и да му търсите кусури. Зарадвайте се за него и се научете и вие да бъдете усмихнати и доволни от живота. Човек няма как да бъде истински щастлив, ако не се чувства добре в кожата си.

 

Не бъдете злобни – завистливите хора изпитват злоба, когато хората около тях жънат успехи. В такъв момент те искат да помрачат чуждото щастие. Вашата приятелка, например, има нова рокля и вие й завиждате. Има два варианта – или тайно да се надявате нещо да се случи с дрехата й /да я изцапа, да се скъса, да не й седи добре и т.н./ или сами се заемате да помрачите щастието й /казвате й, че не й отива, че е грозна, неволно я заливате с червено вино и т.н./. Защо трябва да правите хората около вас нещастни или нервни, само защото не можете да контролирате емоциите си? Не е правилно хората около вас да страдат, защото са щастливи. Научете се да възпитавате положителни емоции у себе си и да контролирате негативните.

 

Не завиждайте, не знаете какъв е техният живот – на хората им е лесно да завиждат, но колко от вас са се замисляли дали лъскавият живот отстрани е такъв наистина? В класа ви има богато и красиво момиче, което има готино гадже, вози се в скъп автомобил и има къща в басейн. Това за вас е само една мечта, която е недостижима, най-малкото, защото никога няма да можете да изживеете тийнейджърските си готини като нея. Но замисляли ли сте се дали тя има хубав живот? Най-вероятно е отгледана от бавачки, защото родителите й постоянно заети да изкарват пари. Няма истински приятели, защото хората около нея са й близки, защото я използват. Не знае какво е да имаш сплотено семейство, което сяда на вечеря ежедневно и си разказва. Това момиче може да се къпе в пари и да живее в лукс, но нищо не може да замени домашния уют, сплотеното семейство и любовта между родители и деца. Затова, вместо да завиждате, бъдете благодарни на Господ за живота, който имате.

 

Снимка: Dreamstime

 

Превърнете завистта в нещо положително – завистта може да бъде стимул за развитие, ако знаете как да промените начина си на мислене. Вместо да завиждате, хванете се в ръце и се постарайте да постигнете това, което харесвате в околните. Ако завиждате на съученичката си за тялото, което има, вместо да се тъпчете с кроасани, чипсове, снаксове и т.н., започнете да се храните здравословно и да спортувате. С постоянство ще успеете да постигнете това, за което й завиждате. Същото се отнася и за оценките в училище. Седнете, учете системно и няма как усилията ви да не бъдат възнаградени. Осъзнайте собствените си цели и мечти и направете всичко по силите си да ги реализирате.

 

Някои представители на силния пол също изпитват завист, но това е емоция, която се среща основно при дамите. Те са по-чувствителни и често мечтаят за трудно постижими неща, което ги кара да злобеят срещу хора, които са постигнали това, което те искат от години.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия