Как да се справяме по-добре в училище?

Вероятно всеки от вас си има предмети, които му се отдават и които харесва, както и такива, които не представляват никакъв интерес за него. Ако ви е трудно да се справите с определени дисциплини, коит

2012-03-16 18:11:00
Как да се справяме по-добре в училище?
Снимка: sxc.hu

Вероятно всеки от вас си има предмети, които му се отдават и които харесва, както и такива, които не представляват никакъв интерес за него. Ако ви е трудно да се справите с определени дисциплини, които за ваше огромно съжаление все пак влизат в задължителния учебен курс, вижте как можете да подобрите резултатите си по тях.

 

1. Слушайте в час.

 Да, макар и да звучи твърде тривиално, слушането в час помага до голяма степен да се усвои учебният материал още в училище. Опитайте се да попивате всяка дума, която изговаря вашият учител, да осмисляте и запомняте казаното. Отървете се от вредния навик да стоите телом в час, а духом да витаете някъде другаде. Оставете всичките си странични мисли за междучасията или пък за времето след училище.

 

2. Задавайте въпроси.

Ако не разбирате нещо от учебния материал, не се страхувайте да попитате за допълнителни разяснения. Учителите обичат да им се задават въпроси – това показва наличие на интерес от ваша страна. Уверете се, че сте разбрали всичко в клас, за да може, когато седнете да учите вкъщи, да не срещате затруднения.

 

 

3. Водете си записки.

Дори учителят ви да не диктува, така че да можете да записвате, а просто разказва урока, опитвайте се да си водите записки на най-важните факти. Така, когато се приберете у дома, ще ви бъде много по-лесно да си спомните разказаното, щом видите ключовите думи, записани от вас в час.

 

4. Учете.

След като вземете даден урок по някой предмет, прочетето си го поне веднъж вкъщи. Не оставяйте материалът да се натрупва, тъй като тогава ще ви е доста по-сложно да се справите с по-големия обем информация, който ще трябва да научите за кратко време. Опитайте се да отделяте поне по един час на ден за учене – няма да ви коства много, но ще ви е от изключително голяма полза.

 

5. Преговаряйте.

Променете техниката си на учене преди тест или контролно. След като прочетете целия учебен материал, отделете си достатъчно време за преговор. Понякога именно той е най-съществената и важна част от ученето. Добрият преговор ще ви помогне да запаметите всичко, което ви е затруднявало.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
vqra
преди 11 години

Въпреки всичко има много скапани учители, които не ги интересува какво става с учениците им. В повечето случаи учениците са виновни. Но защо? Защото не им е интересно. А именно учителите трябва да направят часовете интересни, забавни и разнообразни. Не може само нас- учениците, да ни обвиняват.

adito23
преди 11 години

До young.wild.and.free : ТИ НОРМАЛЕН/А ЛИ СИ ? УЧИТЕЛИТЕ СИ СКЪСВАТ ЗДРАВЕТО ДА ВТЪЛПЯТ НЕЩО В ГЛАВИТЕ НА ХОРА, КОИТО НИЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. ЩЕ КАЖЕШ- ТЕ СА СИ ИЗБРАЛИ ТАЗИ ПРОФЕСИЯ- ДА, ТАКА Е, НО КОГАТО СА СИ Я ИЗБИРАЛИ НЕЩАТА СА БИЛИ СЪВСЕМ ДРУГИ. АКО НЯКОЙ НЕ ИСКА ДА СЛУША В ЧАС, ТОВА СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ. НЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ С НЕГОВИТЕ ОСТРОУМНИ ОТГОВОРИ, С КОИТО ОТГОВАРЯ НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, НЕ ТРЯБВА ДА ОБИЖДА-ТОВА ДА НЕ МУ Е МАЙКА МУ. УЧИТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА Е НАЙ-УВАЖАВАНИЯТ ЧОВЕК В СВЕТА. АКО НЕ СА ТЕ, ДЕПУТАТИТЕ И ПРЕЗИДЕНТИТЕ ОТКЪДЕ ЩЕ ЗНАЯТ КОЛКО Е 2+3 . ТАКА ЧЕ, КАТО НЕ ЗНАЕШ, НЕ ГОВОРИ. ;))

young.wild.and.free
преди 12 години

Да въведът психологически тестове за учителите ;), защото там не е наред работата.

chi chiken :D
преди 12 години

ccdesigns да но кой го използва наистина добре знаеш го но не го използваш.

LoveAndLife
преди 12 години

ccdesigns - да, така е, но колко го правят?

Gerry905
преди 12 години

Стига бе, трябвало да се слуша в час и да се водят записки? O_O аз пък си мислех, че не трябва да се слуша в час. Пак с тези *** постове ....

TheNormalGuy
преди 12 години

Аз бе аз мисля, че по-скоро не знаят доста хора как да учат, или поне си задават този въпрос, и трябва някой да ги подсети как ставала работата! :D

ccdesigns
преди 12 години

Мерси, ама тва всеки, който не е бавноразвиващ се, го знае.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия