Приятелите ни ни показват нашата истинска същност

2013-03-20 11:11:00
Приятелите ни ни показват нашата истинска същност
Снимка: Dreamstime

Човекът е социално животно – има нужда да общува със себеподобни, за да се чувства добре, да бъде щастлив и доволен от живота, който води. Той комуникира със своето семейство, с половинката си, с приятелите си и с хората, с които трябва да се среща, иска или не – учители, съученици, колеги и непознати.

 

Какво представляват приятелите?

 

Това са хора, които сме срещнали на някакъв етап от живота си и които са ни впечатлили по един или друг начин. Имаме общи интереси, общо хоби, общо виждане и това ни кара да искаме да прекарваме повече време заедно, защото ни е приятно да общуваме с човек, който прилича на нас по един или друг начин. Реално погледнато, нашите приятели, това сме ние.

 

 

Замисляли ли сте се как е възможно да бъдете приятел/ка с двама души, които са ви изключително близки, но в същото време те да не могат да се понасят? Причината е, че приятелите ни, това са различните части от нашия характер. Когато се сближаваме с човек, ние го правим, защото той има определено качество, което имаме и ние. Сборът от тези качества формира собствената ни личност. Когато съберем на едно място приятелите си, ние виждаме себе си.

 

Най-близките ни хора могат да ни кажат много повече за самите нас, отколкото сме предполагали. Ако не ни вярвате, направете си един малък експеримент :)

 

Направете списък с имената на хората, с които се виждате най-често. Напишете на листа какви са техните качества, кое е най-типичното в характера им, към каква социална прослойка се числят, какво е излъчването им и т.н. Вижте дали има качества, които се повтарят в профилите на няколко от вашите приятели. Ако има, то бъдете сигурни, че това е най-характерното за вас качество, с което ви свързват околните.

 

Замислете се какви хора ви харесват и защо. Спомнете си как се запознахте с последните ви няколко приятели и каква е причината да се сближите. Различават ли се тези хора от приятелите, които имате от години? С колко хора от детството си поддържате връзка? Какви са били характерите на приятелите ви от преди години и какви са причините вече да не си общувате?

 

Снимка: Dreamstime

 

Отговорите на тези въпроси ще ви покажат какви сте били в миналото, как сте се променили през последните няколко години и какви сте в момента.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия