Възможно ли е родителите да обичат повече едното си дете?

2013-02-08 10:45:00
Възможно ли е родителите да обичат повече едното си дете?
Снимка: Dreamstime

Някои деца смятат, че мама и татко обичат повече тяхното братче/сестриче. Дали това е възможно? Нима наистина родителите са по-склонни да простят грешките на едното си дете, но към другото се държат по-строго и да не проявяват мекушавост?

 

Според психолозите е нормално понякога родителите да изпитват различна обич към децата си. Но това, че е различна, не означава, че е повече от другата. Причината е, че децата се появяват в различен етап в живота на майката.

 

 

Голяма част от жените отглеждат първото си дете, докато завършват последните 1-2 години от университета. Второто най-често се появява, когато гонят кариерата си. Житейските препятствия, които преодоляваме, дават отражение върху живота ни и затова понякога майките реагират различно относно възпитанието на техните наследници.

 

Някои деца обичат да манипулират родителите си като казват „Не е честно, вие обичате сестра ми повече от мен...“ и в такъв момент майката и бащата започват да изпитват чувство за вина и да се питат „Дали детето ми не е право?“. В повечето случаи това не е истина. Децата просто знаят как да наранят родителите си и да постигнат своето.

 

Любовта е чувство, на което няма как да се измери нито силата, нито качеството. Голяма част от подрастващите измерват любовта на родителите си според подаръците, които получават от тях. Затова е хубаво те да бъдат равностойни, за да няма ощетени.

 

С времето децата ще разберат, че всеки родител обича наследниците си по еднакъв начин, понякога просто е натоварен, изнервен и трудно показва чувствата си. Много е важно в едно семейство майката, бащата и децата да си казват колко много се обичат!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
diditen
преди 10 години

Имам брат и съм забелязала, че майка ми обича него повече от мен. То просто си личи. И не само при мен съм забелязала това, имам много приятели и роднини, при които виждам как родителите просто предпочитат или харесват или обичат не знам как да го кажа 1 си дете повече. Като малка това много ми тежеше, макар да осъзнавах, че родителите ми наистина го правят несъзнателно, а сега ми е вече все тая.

lissabella
преди 11 години

За жалост, родителите наистина понякога обичат едното дете повече... И поняког дори не го осъзнават!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия