Не искайте и не давайте пари назаем, за да имате приятели

2016-10-01 12:31:00
Не искайте и не давайте пари назаем, за да имате приятели
Снимка: Dreamstime

Когато вече сами си изработваме заплатата и комуникираме с хора, които също разчитат на работата си, за да живеят, парите стават една от основните болезнени теми в ежедневието ни. Често пъти водят и до неловки ситуации, но с правилния подход можем да ги преодолеем с финес.

 

Приятелката ви винаги забравя, че е неин ред да черпи

Често се случва да почерпим някого по една или друга причина – имаме повод, не ни се занимава с делене на сметката, другият човек си е забравил парите и т. н., но когато това стане нещо редовно, не се притеснявайте да напомните за предните пъти, в които вие сте поели плащането. Не би трябвало на вас да ви е неудобно в подобна ситуация, колкото и добър да е приятелят отсреща.

 

 

Вечер с по-заможни приятели

Всеки от нас има компания, с която, като излезе, харчи повече пари от обикновено. Дали ресторантът е по-изискан, забавленията са по-скъпи, или са просто повече – това води до допълнителни разходи. Ако те могат да си го позволят, а на вас не ви дава сърце, споделете притесненията си с тях. Редно е да ви разберат и да изберат място, което да устройва и тях самите, и вас.

 

Молби от приятели за заеми и дарения

Въпросът със заемите е много деликатен. Както да изпита максимално едно приятелство и да го заздрави, така може и да го развали. Представете си, че приятелка ви помоли за 500 лв. Парите не са малко, но и искате да помогнете. Преценете обстоятелствата и ако не се чувствате сигурни, няма лошо да откажете. Ако обаче решите да помогнете, поставете ясни условия за връщането на парите и в краен случай дори подпишете споразумение.

 

Никой никого не може да задължи да дарява пари. Все пак дарението предполага финансова възможност и желание. Когато става въпрос за фондация на близка приятелка или позната и тя ви е помолила да помогнете, направете си сметка дали това няма да промени твърде много бюджетния ви план. Отново – отказът не е престъпление.

 

Още полезни статии може да прочетете в Az-jenata.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
adito23
преди 11 години

Точно така е, настина!

Kmet4e
преди 11 години

Точно така е... :X

ChubbyBunny
преди 11 години

Що за глупост е това?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия