Затворете очи, ако искате да запомните нещо

2012-07-25 15:30:00
Затворете очи, ако искате да запомните нещо
Снимка: sxc.hu

Случвало ли ви се е да получите нова информация, но само няколко часа по-късно вече изобщо да не помните това, което сте чули/прочели? Не се притеснявайте, не сте единствените с подобен проблем. Всъщност вината изобщо не е във вас, а в заобикалящата ви среда, която ви разсейва, пише сп. “Examiner”, позовавайки се на резултатите от скорошно проучване на учени от Единбургския университет.

 

 

За да стигнат до това заключение, шотландските психолози провели експеримент с участието на 33-ма доброволци на различна възраст. Всички те трябвало да прочетат една история, опитвайки се да запомнят колкото се може повече детайли от нея. Веднага след това те били изпитвани на прочетения материал.

 

През следващите десет минути участниците в допитването били разделени в две групи. Тези от първата трябвало да останат със затворени очи в една леко затъмнена стая и да се отпуснат. Останалите пък играли на компютърна игра за откриване на разликите между две картинки. След приключването на втория етап от експеримента доброволците отново трябвало да отговарят на въпроси, свързани с прочетения от тях текст.

 

Оказало се, че онези, които имали възможността да се отдадат на кратка релаксация, успели да запомнят много повече от получената по-рано информация, в сравнение с участниците, които играли компютърна игра.

 

„Резултатите от нашия експеримент показват, че запаметяването на нещо не става само в първите секунди, след като то е било прочетено или чуто. Оказва се, че периодът от време, който влияе върху запомнянето, е по-продължителен. В момента живеем в свят, в който сме постоянно бомбардирани от нова информация. Ето защо е важно, да се опитваме да даваме почивка на мозъка си, когато искаме да запомним нещо важно”, коментира д-р Мишела Девар – ръководител на изследването. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sofityoy
преди 11 години

Това означава ли че вече трябва да седя с затворени очи по история??? (Не че попринцип са много отворени :D )

vasilveotvarna
преди 11 години

Като затвърден тревоман. Потвърждавам!

DownloadVirus
преди 11 години

Ще почна да си чета уроците със затворени очи :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия