Искаш да учиш в чужбина - посети изложението ”Световно образование"

2012-10-03 14:21:00
Искаш да учиш в чужбина - посети изложението ”Световно образование
Снимка: integral.bg

Къде искаш да продължиш образованието си – тук или в чужбина? Замислял/а ли си се какво ти се учи, в коя държава, знаеш ли достатъчно добре езика и родителите ти имат ли възможност да покрият разходите ти?

 

Ако не – време е !

 

Въпреки че е едва началото на учебната 2012/2013 година, ако имаш желание да продължиш образованието си извън България, време е да започнеш да се подготвяш. Остават ти няколко дни до 15 октомври, когато е последният срок за подаване на документи за университетите Кеймбридж и Оксфорд. Така че, ако искаш да учиш там – побързай, все още имаш шанс да хванеш последния влак. За останалите университети във Великобритания срокът е до 15 януари 2013 година. За останалите държави крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 15 март 2013 година.

 

Въпреки че остава половин година, започни отсега да се подготвяш. Статистиката показва, че колкото по-рано подадеш документите си, толкова по-голям е шансът да бъдеш приет/а в мечтания университет и да си намериш хубава квартира/общежитие на добри цени.

 

В последните няколко години „Интеграл“ дава, както информация на кандидат-студентите и техните родители, така и консултации. Това се налага поради прекалено многото информация в интернет, форумите и от приятели, които вече учат извън граница. Въпреки че обучението във Великобритания е доста скъпо, броят на кандидатите не намалява, намалява броят на приетите студенти.

 

Какви са основните проблеми при кандидатстване в чужбина?

 

- подаване на документи в последния момент

- неправилно подреждане на университетите

- пренасищане на информацията

- плагиатстване на мотивационно писмо

 

Препоръчително е да подадете документите си максимално рано. Така ще имате реален шанс да станете част от университета, който сте си харесали.

 

 

Също така е добре да не се надценявате и да подредите правилно висшите училища, към които сте се насочили. Важно е да прецените дали имате нужните качества за университета, в който искате да учите.

 

В интернет наистина има доста информация относно обучението в чужбина, но именно това пренасищане може да ви изиграе лоша шега. Не се влияйте от написаното в интернет форумите и от това, което чувате от вашите приятели, които вече учат извън България. Ако наистина ви е грижа за образованието, отидете на консултации, на които наистина ще получите достатъчно информация.

 

В България, като че ли мотивационните писма и CV-тата са просто притурки. В чужбина обаче нещата седят по друг начин. Повечето кандидат-студенти не знаят, че голяма част от университетите имат система за плагиатстване на мотивационни писма. По този начин те разбират, когато им изпращане някакъв шаблон, изтеглен от интернет. Повярвайте ни, това е една от причините да не бъдете класирани в така желания университет. Хората от университета вече знаят, че плагиатствате, сега е мотивационното писмо, следващият път ще е някой проект и т.н. В България това може да е нещо нормално, но чужденците не обичат такива хора. Трябва да обърнете сериозно внимание на мотивационното си писмо, не само, за да не ви хванат в плагиатстване, но и за да се изтъкнете. Именно то ви дава възможност да убедите университета, в който кандидатствате, че сте подходящият кандидат за него. Във Великобритания, например, мотивационното писмо има 70% тежест при кандидатстване.

 

Както вече споменахме, образованието в Англия е наистина доста скъпо. В момента таванът е 9 000 паунда, като таксата за повечето университета е между 6 000 и 9000 паунда. До този момент не е заявено да има намаляване на таксите, но някои университети ще предлагат безвъзмездни помощи, които ще стигнат до 3 000 паунда. Именно това ще насочи доста от кандидат-студентите към тези университети. 90% от българите, които учат във Великобритания, ползват студентско кредитиране. Понеже повечето студенти чакат до последно, за да подадат документи за заем, от тази година ще се въведе 25% такса за първокурсниците, които до 1 юни не са подали нужните документи. Те ще получат обратно парите си в началото на учебната година. Това се прави с цел стимулиране бързо подаване на нужните документи, за да се избегнат финансовите затруднения за университетите.

 

Наскоро направено проучване сред 2000 български ученици между 15 и 17-годишна възраст, които са учили език извън България показва, че 10% от тях биха продължили образованието си в чужбина, защото семейството им има стабилни приходи, 60% от тях искат да учат извън България, защото смятат, че образованието там е по-добро, а 80% просто искат да живеят някъде другаде.

 

В чужбина заминават предимно ученици, завършили езикови гимназии в някой от големите български градове. Основна спънка при заминаването на повечето кандидат-студенти в чужбина е липсата на езикова подготовка.

 

Хубавото е, че все повече родители започват отрано да се интересуват от образованието на своите деца. По този начин учениците имат достатъчно време, за да се подготвят за езиковите тестове, които трябва да покрият и да се ориентират към професията, която биха практикували.

 

Всички, които се интересуват от обучение в чужбина, имат възможност да се регистрират напълно безплатно в сайта на „Интеграл“ или по време на изложението. Така те ще имат възможност да получат списък на университетите, които предлагат специалността, която искат да изучават.

 

По време на изложението ”Световно образование” , което ще се проведе на 6 и 7 октомври (събота и неделя) в хотел Шератон София, ще имате възможност да се срещнете с представители на повече от 60 европейски университета, да получите безплатна консултация и да участвате на специализирани семинари (един от тях е предназначен само за родители, като на него няма да се допускат ученици).

 

Освен в София, изложението ще се проведе още на :

 

8 октомври 2012 г. (11-16 ч.) в хотел „Тримонциум”, Пловдив

10 октомври 2012 г. (10-17 ч.) в хотел „Графит”, Варна

11 октомври 2012 г. (11-16 ч.) в „Интерхотел”, Велико Търново

12 октомври 2012 г. (11-16 ч.) в хотел „Рига”, Русе

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия