Тийнейджърските години - между света на децата и възрастните

2012-06-27 17:17:00
Тийнейджърските години - между света на децата и възрастните
Снимка: sxc.hu

Тийнейджърите често не знаят какво мислят и чувстват. Те се лутат между света на децата и този на възрастните. Понякога се мислят за зрели, друг път искат да се скрият под полата на мама. И все пак правят всичко възможно, за да станат независими личности.

 

Подрастващите се влияят основно от своите приятели и средата, която ги заобикаля. Малко са тези, които се доверяват на съветите, които им дават техните родители. Те обичат семейството си, нищо че понякога изглежда точно обратното.

 

 

В семействата, при които децата са повече от едно, често има конкуренция. Ако едно от тях усети, че другото е по-обичано и по-често му се разминават неприятностите, напълно възможно е да изгради стена между себе си и своите родители. Повечето тийнейджър се опитват да правят, каквото си поискат, защото така придобиват фалшиво чувство за независимост.

 

Всеки родител има очаквания за своето дете и е разочарован, когато те не се сбъднат. Не се поддавайте на натиска на своите родители и не сбъдвайте техните неосъществени мечти. Обяснете какви са вашите планове, подкрепете ги с факти, но не се дръжте надменно, само и само да наложите мнението си.

 

Тийнейджърските години са най-подходящи за експерименти. Тогава нито си дете, нито си възрастен с отговорности. Но експериментирането трябва да бъде в границите на нормалното. Не дръжте родителите си далеч от живота, който водите. Нека имат представа какво правите, за да бъдат с една по-спокойни относно вас.

 

Подрастващите се борят с всичко и всеки. Те имат конфликти с приятели, с гаджето, с родителите си, дори със самите себе си. Често им се случва да се чувстват объркани и да имат нужда от нечия подкрепа. В такива моменти е много важно семейството. Родителите не бива да изричат думи, за които после да съжаляват. Защото именно словата са тези, които оставят рани, които трудно зарастват или остават отворени завинаги. За да стане едно дете пълноценна личност, то трябва да израсне в здравословна семейна среда. Въпреки че не го показват, тийнейджърите страдат, когато видят родителите си да се карат или когато се стигне до развод.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
PeaceOfMe
преди 11 години

А ти да не би да си перфектен/а?

scrooper
преди 11 години

а и таз по средата си я бива :х

scrooper
преди 11 години

въй, тази в дясно е невиждана убавица


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия