Няколко съвета към младите шофьори

2012-06-11 14:31:00
Няколко съвета към младите шофьори
Снимка: sxc.hu

Родителите постоянно имат поводи да се притесняват за своите деца. Те се страхуват, когато станат тийнейджъри относно сексуалния им живот и се притесняват дали ще се поддадат на вредните пороци. Когато навършат пълнолетие има нова сериозна причина да се тревожат – шофирането.

 

Почти няма родител, който да е спокоен, когато детето му излезе с колата. Той се съмнява, както в неговите качества, поради факта, че е нов шофьор, така и в другите участници в движението по пътя. Често жертва на катастрофи стават невинни хора.

 

Вижте няколко съвета, полезни за младите шофьори:

 

Не се разсейвайте

 

Една секунда невнимание – цял живот мъртъв. Всеки го знае това, нали ? Но колко от вас са напълно съсредоточени, докато шофират. Сигурно почти никои. Някои шофьори пушат, докато карат, други пият сутрешното си кафе, трети хапват набързо, четвърти превъртат радиостанциите или песните от диска, а пък пети водят задълбочен разговор с друг в колата, като повечето пъти държат да поддържат зрителен контакт. Факт е, че все по-малко шофьори разговарят по GSM-а без handsfree и това е добре, защото разговорите наистина разсейват доста.

 

 

Избягвайте шофирането нощно време

 

Препоръчително е младите шофьори да избягват да карат нощно време, когато видимостта е намалена и по пътищата има доста шофьори, които карат, въпреки че са употребили алкохол. Когато натрупате опит пак ще има пияни шофьори, но поне ще реагирате по-бързо.

 

Внимавайте с другите участници в движението по пътищата

 

Когато шофирате, вие трябва да пазите както себе си, така и околните. По пътищата има още неопитни шофьори, които се притесняват от трафика, карат бавно и имат забавени рефлекси. Хубаво е младите шофьори да сложат предупредителна лепенка на задното стъкло, че имат шофьорски книжки отскоро, за да може другите да ги пазят и да не ги притесняват. Запомнете, че всички са равни на пътя, без значение кой каква кола кара.

 

Научете се да си сменяте гумата

 

Това е важно, особено ако ще шофирате извънградско. Представете си, че ви се спука гумата, а сте на път, по който няма движение и няма кой да ви помогне. Научете се, не е никак трудно. Така ще ви е по-спокойно, когато пътувате. Не бъдете зависими от другите шофьори, в днешно време трудно се откриват отзивчиви хора.

 

Леко и безаварийно каране :))

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mboj1878
преди 8 години

Много полезна статия! Вярно е,че младите шофьори имаме нужда от полезни практики, за да придобием увереност в себе си ... Вчера прочетох една също много полезна статия за нощното каране. Споделям ви я понеже е в същата тематика и чесно казано вече приложих някои от съветите и ги намирам за добри ! http://***.shofiorski-kursove-sofia.com/kormuvqne-po-tumno-shofiorski-kursove-v-sofia/

BadAss
преди 12 години

"цял живот мъртъв"..вие сериозно ли.. -.-

Georgi Simeonov
преди 12 години

"Една секунда невнимание цял живот мъртъв. Всеки го знае това, нали ?"За това не съм чувал но съм чувал за "Един миг невнимание - цял живот страдание". Най - важното което забравихте е: Не карайте, дори и да сте били една глътка алкохол !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия