Възможно ли е един нормален здрав мъж да износи дете?

2012-05-16 15:28:00
Възможно ли е един нормален здрав мъж да износи дете?
Снимка: sxc.hu

През изминалия уикенд за първа година се проведе Фестивал на науката. Той имаше за цел да привлече вниманието на учениците и да представи материала, който учат, по друг, по-интересен начин. И определено успя да си свърши работата. Ученици от НПМГ посетиха "Попитай професора" и зададоха доста любопитни въпроси, чиито отговори не знаеха. Вижте от какво се интересуват тийнейджърите:

 

Кое е първото – кокошката или яйцето?

 

Колкото е древен този въпрос, толкова и отговорът му остава напред в бъдещето. Истината обаче се уповава не теорията за еволюцията. Британски учени от университета в Шефийлд изказаха своето мнение по въпроса кое е първичното. Отговорът е кокошката. Изследователите използвали нова компютърна технология, за да разгадаят тази вековна мистерия. Според тях тайната се намира в структурата на черупката на яйцето, която съдържа специален протеин, който може да се открие само в кокошите яйчници. Следвайки тази логика, кокошката е произлязла преди яйцето. Въпросният протеин учените наричат „овокледидин-17”. Той служи като катализатор, подпомагащ по-бързото развитие на черупката. Изследователите са на мнение, че яйцето може да се образува само и единствено с помощта на този протеин, който се съдържа в яйчниците на кокошката.

 

Има ли хора, които не могат да се заразят със СПИН?

 

Има такива. Това са хора, които имат един „дефект” в гените, такъв че продуктът на този ген да не може да се експресира. Той няма достъп до повърхността на клетката, който е необходим на вируса на СПИН да влезе в самата нея. Вирусът се явява като „ключ”, а на повърхността на клетката го чакат някакви „ключалки”, които трябва да си паснат идеално, за да се получи заразяването. Ако го няма продуктът на този на ген „ключалката” не може да се отвори и вирусът на СПИН не може да влезе в клетката. По света съществуват много малко, които наистина са лишени от продукта на този ген и не могат да се заразят. Тази мутация не е много разпространена из белия свят. Хората, които не могат да се заразят са абсолютно нормални и все още не е открито дали тази липса на белтък води до някакви заболявания. Като цяло този феномен е по-често срещан при жените. Природата е създала тези хора и дори целият свят да се разболее и да изчезне ще останат само тези „късметлии”, които ще създадат свое потомство. Това не значи свобода на полов живот и никога не си загубвайте разсъдъка, защото СПИН-а е съвсем наблизо и ние имаме рецепторите да го допуснем в нашите клетки.

 

 

Възможно ли е един нормален здрав мъж да износи дете?

 

Теоретично всичко е възможно, но към този момент не е. Мъжът трябва да бъде натъпкан с хормони, за да може да износи плод. Определено ще има проблеми с индивида, тъй като изкуствено ще му бъде създадена матка. Въпросът е, че след толкова хормони до колко това нещо ще бъде мъж.  

 

Изчезнала ли е напълно чумата?

 

Определено не. Факта, че в Европа я няма, не значи, че по останалия свят не съществува. Има лечение за нея и по този начин на Стария континент е изчезнала. Чумата се разнася предимно от плъхове и ако те са здрави няма проблем за хората. Има три основни начина на заразяване: дихателен (чумните бактерии попадат в белите дробове при вдишване, когато някой заразен кашля), хранителен (при него бактериите се приемат през устата при заразена храна или вода) и пряк (чумните бактерии попадат директно в организма при ухапване от заразено животно). Най-печално известната чумна епидемия е била в Европа през периода 1347-1351 година. В много европейски градове има паметници в чест на загиналите. Понастоящем чумата не е окончателно победена. Има случаи на епидемия, които датират от края на 90-те години на 20 век в Уганда, Намибия и Малави, а също така и в някои части на Северна и Южна Америка. Чумата е способна за 2-3 седмици да покоси цял град.

 

Какво е страхът?

 

Страхът е „страх” от неизвестното. Той е синоним на незнанието. Колкото повече опознаваме нещо, толкова по-малко започваме да се страхуваме от него.

 

Красотата симетрия ли е?

 

Определено не всички симетрични неща са красиви. Красотата е въпрос на личностни и индивидуални възприятия. За един едно нещо е красиво, за друг - друго. Всички знаем, че човешкото лице не е симетрично. Съществуват абсолютно симетрични лица, които по никакъв начин не може да се каже, че са красиви.

 

Съществува ли още болестта проказа?

 

Проказата все още съществува в Мексико, но е твърде ограничена и лечима. Има много институти, които се занимават с нея и тя вече не е в такива мащаби, в каквито е била през Средновековието. Проказата е силно заразна болест и тези, които са страдали от нея са били отделяни на отделни острови.

 

Има ли клониран човек?

 

Няма такъв и вероятно няма и да има. Тези експерименти са забранени. Опитите с клонираните животни не са много обнадеждаващи и затова няма смисъл да се клонират хора. Както знаете клонирана овца Доли вече е мъртва.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
thefreak
преди 12 години

"Страхът е страх от неизвестното. Той е синоним на незнанието. Колкото повече опознаваме нещо, толкова по-малко започваме да се страхуваме от него."Страх ме е да не падна от скала върху камъни. Дали е щото не знам какво ще ми се случи?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия