Заразила си се по полов път? Как да му кажеш?

2012-02-23 18:27:00
Заразила си се по полов път? Как да му кажеш?

Повечето млади хора имат ниска сексуална култура и това е причина да се заразяват с болести, предавани по полов път. Всеки, който води редовен сексуален живот, е подложен на риск от заразяване. На доста хора се случва да се заразят, човек не трябва да се срамува от случилото се и да се крие, като не ходи на гинеколог/уролог. Колкото повече се отлага лечението, толкова повече се вреди на здравето и е възможно да се стигне до стерилност или смърт (ако заразеният е болен от СПИН).

 


Момичетата доста се притесняват да кажат на половинката си, когато имат инфекция. Понякога минават седмици, докато кажат истината, а други така и не намират смелостта да го направят. А това е доста опасно! Когато един от партньорите има някакво заболяване, то на лечение се подлагат и двамата, защото иначе ще се получи един омагьосан кръг и заразата постоянно ще се пренася от единия на другия.

 


Ако гинекологът ти е съобщил неприятната новина, че имаш инфекция или болест, предавана по полов път, то веднага сподели на интимния си партньор, защото той има право да знае здравословното ти състояние. Този разговор е важен и затова го проведи на четири очи, нищо, че е по-трудно, отколкото, ако го направиш със SMS или e-mail.

 


Избери място, на което ще се чувстваш комфортно и където ще можете спокойно да обсъдите проблема. Поставената ти диагноза може да е често срещана - гонорея, трихомоназа и хламидия - или по-сериозна - сифилис или СПИН.

 


Ако наскоро си установила, че си ХИВ позитивна, то разбери и дали си само носител или си болна. Напълно нормално е партньорът ти да се притесни от лошите новини, но се опитай да го успокоиш и да му кажеш, че е важно да се изследва, за да се успокои или да започне лечение, ако има нужда.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия