Какво трябва да знаеш за греяното вино?

2016-12-08 17:28:00
Какво трябва да знаеш за греяното вино?
Снимка: iStock

През студените зимни месеци наблягаме на сгряващите напитки :) Една от класическите рецепти е тази на греяното вино. Ако искаш да си приготвиш по автентичен начин у дома греяно вино, трябва да разбереш тайните и да усвоиш техниките. Виж кои са нещата, които трябва задължително да знаеш за греяното вино:

 

Кое вино е подходящо?

 


 

Подходящите сортове вина са младите, светли и плодови. Препоръчваме ти Мерло и Пино Ноар. Хубаво е да се спреш на среден клас вино – нито прекалено евтино, което не става за пиене, нито прекалено скъпо, което губи специфичните си характеристики след обработката.

 

Какво да добавиш към греяното вино?

 

Изборът на подправки и овкусители е не по-малко важено от избора на вино. В повечето рецепти, които ще намериш в интернет, ще видиш, че се препоръчва употребата на мед вместо захар, защото вкусът му се комбинира много добре с виното и придава мек вкус. Подправките, подходящи за греяно вино, са индийско орехче, звездовиден анасон, карамфил, джинджифил и пръчки канела. Хубаво е подправките да се съберат в мрежеста торбичка или цедка, за да не се задави човек, докато пие.

Друг вариант е да приготвиш сладък сироп от захар, вода и подправки, които да вариш, докато сиропът се сгъсти. След това се добавя към виното. Накрая се добавят парчетата портокал, ябълка, круша или друг плод.

 

Какво да правиш с остатъците от греяното вино?

 

Може да се използва като добавка към печено телешко или пилешко. То запазва месото крехко и не му позволява да изсъхне. Плодовете от греяното вино може да се използват и в сладкарството като добавка към порция сладолед или част от плодов кейк.

 

Как да го сервираш на гостите?

 

Греяното вино се поднася горещо. Ако искаш да го поднесеш максимално ефектно, направи го с прозрачни чаши, които ще разкрият парченцата плодове. Греяното вино се комбинира добре с плата от сирена и местни хапки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия