Някои подходящи градове за прекарване на празниците

2015-12-18 23:49:00
Някои подходящи градове за прекарване на празниците
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора избират да прекарат празниците в други държави. Това е прекрасно, защото се докосваш до празничната култура на други народи. Особено ако си с половинката, преживяването е прекрасно. Виж кои са най-красивите столици за прекарване на празниците.

 

Виена. Общината отпуска средства, за да може градът да придобие приказен вид месец преди големия празник Рождество Христово. Предстоящите тържества се усещат по улиците, по грейналите лица на местните и на туристите. Почти всяка вечер до Коледа местни се събират на чаша питие с приятели на традиционните коледни базари. Най-известният е пред кметството, той е и сред най-старите в света. Базарът е толкова осветен, че се вижда отдалеч. Той се състои от десетки къщички в алпийски стил. От тях посетителите могат да си купят захаросани плодове, печени кестени, типичните за Коледа джинджифилови меденки. Базарът е отворен още от 16 ноември. Най-много хора се събират край павилионите, в които се продава пунш или греяно вино с канела, мед и карамфил. Освен базара пред Кметството, в австрийската столица има още базари, които създават коледно настроение. От седмица работи базарът пред двореца Шонбрун.

 

 

Ню Йорк. настроение. Елховото дръвче, което се слага пред Рокфелер център обикновено е с дълга история. През една от миналите години елхата беше отсечена от двора на 79-годишна жена от Манчестър, щата Кънектикът, където покойният ѝ съпруг го засадил преди 50 г. Елхата се украсява с около 30000 лампички, а на върха се слага няколкометров връх. Традицията за поставяне на коледно дръвче пред Рокфелер център датира от 1931 г., когато строителите на сградата поставили елха на площадката. Другото голямо събитие, което вълнува американците е украсата на Белия дом. Дръвчето, което краси резиденцията на президента на Америка, винаги е подарено от обикновено семейство.

 

София. София не остава по-назад от останалите европейски столици. По традиция също се издига голяма коледна елха, има и тържества на открито, в центъра на столицата за Нова Година. Настроението се създава от всички улици, украсени със светлини. Повечето обществени сгради и хотели също греят с коледна украса.

 

Париж. Няма как да не останеш очарован/а от този град, особено по празниците. Украсени са катедралата "Нотр-Дам-де-Пари", която се смята за първообраз на готическата архитектура, Латинския квартал, в който ще откриеш Сорбоната, Люксембургския дворец, Пантеона - последен дом на великите личности на Франция, Сградата на инвалидите, Марсово поле, Военното училище, площад "Трокадеро", Кметството, градините и парка "Тюйлери", музея "Лувър" (отвън), площад "Конкорд", прочутата "Шан-з-Елизе", Триумфалната арка и разбира се Айфеловата кула. Не забравяй да посетиш и двореца Версай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия