Кучетата помнят какво са направили техните стопани

2016-11-24 12:59:00
Кучетата помнят какво са направили техните стопани
Снимка: iStock

Повечето кучета научават някои номера, които изпълняват при команда на господаря си. И въпреки това им се носи репутация, че имат лоша памет и лесно се разсейват. Ново изследване обаче показва, че това не е така.

 

Оказва се, че кучетата могат да си припомнят събития от близкото минало. Те имат епизодична памет, което им дава възможност да се върнат назад във времето, за да си спомнят подробности, свързани с дадено събитие.

 

 

Тази способност е характерна и за хората и приматите, но това изследване за пръв път показва, че се среща и при кучетата.

 

Учените приспособили безпрецедентна досега техника за трениране, която позволила на четириногите да дадат по някакъв начин отговор в зависимост от своето поведение. В рамките на изследването 17 кучета от различни породи били тренирани да имитират човешко поведение, наблюдавайки седнал на стол човек, който изведнъж скача във въздуха. Малко по-късно им било казано „Направи го“ и кучетата трябвало да повторят направеното по-рано от господаря им, без да получат възнаграждение.

 

Тренираните по този начин кучета могат да имитират действията на господаря си дори 1 ден по-късно. След 24 часа обаче тяхната памет отслабва.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия