Лошите съвети, които ни дават анимационните филмчета на Дисни

2016-09-01 16:59:00
Лошите съвети, които ни дават анимационните филмчета на Дисни
Снимка: iStock

Отдавна не си дете, но въпреки това ясно си спомняш любимите анимационни филмчета. А и честно казано понякога ти се случва да ги гледаш и като по-голяма. Дали покрай по-малката си сестра, покрай племеничката си или просто, защото ти е кеф.

 

Анимационните филмчета не бива да се взимат насериозно, защото в тях има доста неща, които няма как да се случат в реалния живот – животните говорят с човешки гласове, камъните са живи, има летящи килимчета, любов между човек и звяр и т.н. Въпреки това в повечето рисувани филмчета има поуки и ситуации, които обаче е по-добре да игнорираш. Кои са те?

 

Нормално е да оставиш някой да те тормози - ако си гледала „Красавицата и Звяра“ ще разбереш за какво става въпрос. Тя си мисли, че е нормално Звяра да разполага с живота ѝ и да ѝ казва какво да прави. Той я заключва в стая без храна и вода, след което забранява да ѝ дават вечеря. В края на филма обаче Бел се омъжва за Звяра въпреки всичките лоши неща, които ѝ е сторил. Според психолозите главната героиня е развила „Стокфолмския синдром“, при който похитените се влюбват в похителите. Това не е важното, важното е никога да не даваш на никого да се разпорежда с живота ти и да те тормози!

 

 

Съгласието е излишно, ако любовта е истинска – чаровният принц и принц Филип се събуждат от Снежанка и Спящата красавица с целувката на истинската любов. Но замисляла ли си се, че тези момичета са прокълнати и напълно безпомощни да преценят дали искат или не въпросната целувка? Реално те са виждали принцовете само 2 пъти в живота си ... може ли да бъдат влюбени в тях?

 

Лъжеш се в опит да имаш така желания мъж – Аладин се престори, че се казва принц Али – благородник, имаш безмерни богатства. Той го направи, за да се хареса на Жасмин. Тя обаче не се впечатли от неговите богатства, защото харесваше Аладин такъв, какъвто е. Така и ти не бива да лъжеш себе си или него само и само да сте двойка. Ако той те обича истински, ще те обича такава, каквато си.

 

Отговорностите ти и проблемите ти ще изчезнат сами, ако ги зарежеш – родителите на Елза са мислели по този начин и затова са решили да я заключат в нейната стая, надявайки се, че така ще контролират могъщите ѝ сили. Това си е мислела и самата Елза, когато тръгна за най-високия планински връх. После обаче сама видя, че човек няма как да избяга от проблемите си, затова трябва да ги разреши.

 

ОК е да не правиш нищо, докато чакаш да те спаси Чаровният принц или Добрата вълшебница


 

Във филма Пепеляшка вече е 19-годишна и въпреки това все още живее в дома на злата мащеха. Тя реално е достатъчно голяма, за да се изнесе и да не позволява на мащехата си и доведените си сестри да се държат кофти с нея. Тя обаче не го прави и мълчаливо бърше подовете и сълзите си, докато един ден не се появява една старица с вълшебна пръчица. В истинския свят това няма как да се случи и това ти е ясно. Затова вземи живота си в ръце и го живей така, както ти искаш!

 

Нормално е понякога да правиш нещо, което знаеш, че е грешно, за да получиш това, което искаш – спомняш ли си как Ариел продава гласа си на вещицата Урсула в замяна на 3 дни с човешки крака? Принц Ерик, в когото тя е влюбена и заради когото прави това, накрая убива злата героиня и филмчето има щастлив край, но каква е поуката? Че може да преписваш на контролни, да лъжеш приятелите си и да изневеряваш на гаджето си, за да постигнеш краткотрайно удоволствие или успех, стига да умееш да лъжеш добре и да успееш да се измъкваш, когато те притиснат.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия