Няколко вечни цитата на незабравимия Зигмунд Фройд

2016-08-10 14:00:00
Няколко вечни цитата на незабравимия Зигмунд Фройд
Снимка: Pixabay

Това е име, което остава еталон на психоанализата и до днес. Той прави психологията науката, която познаваме днес. Известен е с теорията на съновиденията и неврозите, а с познанията и практиката си е помогнал на неизброимо количество хора през своето време.

 

Той коментира сексуалността и либидото на хората, и то като основни централни двигатели на поведението и съзнанието. За него е факт, че сексуалната незадоволеност на един човек може да се превърне в причина за проблемите на личността.

 

 

Във всеки случай, това име не е останало безсмъртно в историята без причина. Ако и ти искаш да се образоваш в този психологичен контекст, ето няколко вечни цитата на този незабравим човек.

 

1. "В това много странно време, в което живеем, няма как да не бъде отбелязано, че прогресът върви ръка за ръка с грубостта и варварството."

 

2. "Най-беззащитен е човекът, когато най-силно обича. Най-нещастен е, когато изгуби любовта."

 

3. "Колкото по-безупречен е човек външно, толкова повече демони има вътре в себе си."

 

4. "Ние не избираме никого случайно - истината е, че ние срещаме само онези, които вече познаваме като съществуващи в нашето подсъзнание."

 

5. "За жалост, емоциите, които потискаме, не умират. Те просто замълчават. През това време вътрешно продължават да ни влияят."

 

6. "Задачата на човека да бъде щастлив не е фигурирала първоначално в плана за сътворението на света."

 

7. "Ти не преставаш да търсиш сили и увереност извън себе си, а трябва да търсиш в себе си - те винаги са били точно там."

 

8. "Любовта и работата са двете неща, които подаряват възможността на човека да бъде човечен."

 

9. "В действителност, хората не искат наистина свобода- тя предполага отговорност. А отговорността сама по себе си е онова, което най-много плаши и отблъсква човека."

 

10. "Този, който обича много жени - той познава жените. Този, който обича само една жена - той познава любовта."

 

11. "Завистта е това, което най-много всяка разруха в света."

 

12. "Всеки от нас има желания, които никога не споделя с другите, а има и такива, които дори не смее да признае пред себе си."

 

13. "Първият човек, който е изругал някога изобщо, вместо да хвърли камък и да започне война, точно той е бащата на цивилизацията."

 

14. "За някакво отклонение в областта на сексуалността може да се счита само пълното отсъствие на секс, а всичко останало е просто въпрос на вкус."

 

15. "Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам. Това е нещото, което ти струва най-скъпо в живота."

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия