Какъв интроверт си всъщност?

2016-08-09 15:21:00
Какъв интроверт си всъщност?
Снимка: Pixabay

В друга статия изяснихме видовете темперамент, а после показахме кои се онези характеристики, които само истинският интроверт може да признае за себе си. Ако ти си признал пред себе си, че си интроверт, знаеш ли че има цели 4 типа интровертност, към които можеш да се причислиш?

 

Първата дефиниция, която думата „интроверт“ получава, е от психолога Карл Юнг, който е и бащата на понятието. По онова време, той определя интровертността като „вътрешно насочената психическа енергия на човека“, иначе казано интроверт е онзи, който избира да насочва психическата си енергия навътре, към себе си, а не навън, към социалното пространство на обществото.

 

 

Професор Скот Бари Кауфман от института по Позитивна Психология в Пенсилвания, успява да синтезира 4 възможни вида интровертност, към които всеки от нас може да бъде причислен:

 

1. Социален

 

Това е най-известният и популярен тип интровертност. Общо казано, такъв интроверт общува с други хора, но силно предпочита малки групички такива и единични бройки, но в никакъв случай не се чувства комфортно сред голяма група от хора. Интровертът по природа би предпочел да си седи вкъщи, с книга в ръка, но не бива това да се бърка със самота – той не се чувства некомфортно, докато е сам. Той просто не обича да задържа вниманието над себе си.

 

2. Обмислящ

 

Това е нова концепция за интроверта, такъв човек не се интересува от никава социална ангажираност – той предпочита да извършва лична саморефлексия, да мисли и да обмисля, но не и да споделя с другите. Често за тези хора се казва, че са замечтани и потънали в свой собствен свят. Само че онова, което хората пропускат да кажат за такъв тип интроверт, е че енергията, която той използва, винаги отива за нещо креативно и градивно.

 

3. Неспокоен

 

При този тип интровертност, човекът не търси контакст с другите, не защото не му е нужен, а защото се чувства зле. Би могло да се каже, че тези интроверти не са приели, че са такива и им е мъчно и болезнено, че не могат да се социализират в обществото. Изпитват постоянна несигурност в себе си и в собствените си умения. Те често се връщат назад и премислят нещата, които вече са приключили, изпитват дискомфорт, защото нещо е можело да стане по-добре. Често такъв тип интровертност не е най-здравословното нещо на света.

 

4. Сдържан

 

Или ако искаш нека думата е „резервиран“, „необщителен“. Такива хора определено предпочитат да помислят, и то не малко, преди да говорят или действат. Изглеждат сякаш им трябва леко побутване – те, например, не могат да станат и да влязат в крачка моментално. За тях често приготовлението е по-важно от самото случващо се.

 

Ако искаш да разбереш точно кой тип си ти, потърси теста на Кауфман (Kaufman) в интернет.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия