Рибките – перфектният домашен любимец

2016-07-31 18:22:00
Рибките – перфектният домашен любимец
Снимка: Pixabay

Има огромно разнообразие на животни, които можеш да си отглеждаш. Като започнеш от стандартните куче и котка, до най-екзотичните като мини декоративните прасенца например.

 

Има едни обаче, които определено изискват по-малко грижи, а ти доставят някакво своеобразно удоволствие – това са рибките.

 

 

Определено е много приятно да си имаш рибки у дома – всеки път, когато не си в настроение или си изнервен, можеш просто да сядаш до аквариума и да гледаш рибките, които ще си плуват съвсем спокойно насам-натам, а ти ще приемаш от тяхното всепоглъщащо спокойствие.

 

Нужно е само да им сменяш водата, а в замяна те ще те гледат с големите си спокойни очи, от време на време ще примигват насреща ти, ако си късметлия, и ще размахват опашки пред теб.

 

Може да ти се струва, сякаш те са най-тъпите домашни любимци, защото не са достатъчно забавни, но наистина има нещо вълшебно в самите рибки. А колко разнообразни видове има само – като започнеш от обикновените гупи, които имат невероятни шарени цветни опашки, и стигнеш до неоновите рибки, които изглеждат като няколко цвята едновременно, или пък телескопите – мда, името им е заради огромните им очи, с които сякаш виждат през телескоп.

 

Ако искаш нещо по-ексцентрично, винаги има по-скъпи и по-нетрадиционни рибки, някои от които дори не могат да живеят заедно в един аквариум. Достатъчно е просто да се разходиш до кварталния магазин, дори и само за да разгледаш.

 

Специална грижа за рибките няма – хранят се един до два пъти дневно, важно е само да сменяш водата им систематично, когато помътнее, защото иначе е възможно да замирише на мръсна, застояла вода. Хубаво е да им купиш помпа за въздушни мехурчета, термометър, за да следиш температурата на водата, както и нагревател, в случай, че им е студено през нощта. Можеш да вземеш малко камъчета за дъното на аквариума, малко водорасли, мидички, каквото се сетиш, за да напомниш максимално на морското дъно, където биха се радвали да живеят.

 

Ако решиш да си взимаш рибки, попитай в магазина и помоли да ти обяснят всичко, което трябва да знаеш за тях. Те са изключително красиви и наистина умеят да успокояват.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия