Чинчилата - малък, сладък и пухкав домашен любимец

2013-02-22 12:59:00
Чинчилата - малък, сладък и пухкав домашен любимец

Повечето хора искат за домашни любимци кучета, котенца, зайчета, хамстери, рибки и т.н. Има обаче такива, които предпочитат да отглеждат по-екзотично животно, което не се среща във всяко второ домакинство.

 

Нека ви представим симпатичната пухкава чинчила :)

 

Тя е родом от Южна Америка и обитава Боливия, Аржентина, Пери и Чили. На външен вид чинчилите приличат доста на катерици, но имат по-малка опашка и уши. Средната продължителност на живота им е 15-20 години. Има няколко цвята чинчили – най-разпространените са сивите, след тях са черните, белите и бежовите. Тези малки сладки животинки обичат да спят денем и да щуреят нощно време, затова не е добра идея да си ги отглеждате в стаята, в която спите. Чинчилите се нуждаят от просторна клетка, защото обичат да скачат и имат нужда от движение.

 

 

Като цяло тези гризачи са доста любвеобилни и лесно се привързват към стопанина си, стига да не живеят в компанията на свои събратя. Ако имате повече от една чинчила, те ще бъдат по-страхливи, но винаги може да скъсите дистанцията помежду ви, стига да прекарвате достатъчно време с тях. Чинчилите са изключително любопитни и обичат да им се обръща внимание. Не хапят, освен ако не ги раздразните прекалено много.

 

Хубавото на чинчилите е, че се хранят малко и урината им не мирише като тази на зайчетата. Най-добре е да консумират храна, предназначена за тях, защото имат чувствителни стомаси. Ако решите да сменяте храната им, направете го постепенно, като смесвате старата с новата. Така ще избегнете появата на здравословни проблеми. Чинчилите не се къпят с вода, те поддържат козината си чиста и невероятно пухкава, благодарение на пясък, предназначен специално за техните бани. Слагайте съда с пясъка ежедневно в клетката за 20-30 минути, за да могат да си вземат душ. След това го извадете, защото прекалено честата употреба на пясък ще съсипе козината им.

 

 

За съжаление, в днешно време все още има хора, които убиват тези малки сладки животинки, за да правят кожени палта от чинчилови кожи и да въртят търговия. За едно палто са нужни цели 300 чинчили и се продава на стойност 100 000 долара.

 

Тези сладки животинки са подходящи за домашни любимци – хранят се малко, доверчиви са, не миришат и са изключително красиви! :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия