Магнитното шесто чувство у хората

2016-07-29 18:02:00
Магнитното шесто чувство у хората
Снимка: Pixabay

Известно е, че птиците използват земното магнитно поле за навигация и благодарение на това успяват да намерят верния път прелитайки огромни пространства. Някои учени обаче смятат, че способността за усещане на земното магнитно поле е присъща както на всички животи така и на човека.

 

 

Един от най-големите привърженици на тази теория е геофизикът Джо Киршвинк (Joe Kirshvink) от калифорнийския технологичен институт. Той представи резултатите от малко изследване, потвърждаващо способността на хората да усещат магнитното поле на земята. След презентацията си в Лондон този Април, Киршвинк изпрати победоносен имейл до списание "Science" в който твърди, че по необорим начин е доказал съществуването на рецептори за магнетизъм у човека.

 

Магнитното "шесто чувство" се наблюдава в редица организми - от най-малките бактерии до бозайниците. Така например е установено, че кучетата предпочитат да се настанят по магнитната ос север - юг когато ходят по голяма нужда. Но според Киршвинк това, че на хората не им се е налагало да използват това си умение с течение на времето, е довело до неговото пълно забравяне.

 

Най-голямото предизвикателство пред изследователите на това "шесто чувство" остава да бъде установено с точност къде точно в тялото на човек се намират рецепторите за него.

 

"До колкото знаем е възможно магнитните рецептори да са в левия ви палец.." - шегува се Киршвинк.

 

Въпреки това изследванията върху пациенти, през които се пускат магнитни полета обратно на часовниковата стрелка, показват засилена актвност на някои неврони в мозъка. Учените са уверени, че скоро ще достигнат до източника на тези способности на човешкото тяло, макар и да сме още далече от използването на спящите в нас сили.

 

Но някой ден, може би, способностите на героя от комиксите на Марвъл - Магнито - може да не ни се виждат чак толкова чужди и невероятни.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия