Как да се справиш с психическия тормоз на работното място

2016-07-22 15:30:00
Как да се справиш с психическия тормоз на работното място
Снимка: Pixabay

Да, колкото и да е странно, такова нещо съществува – психически тормоз, било то от колегите или дори от самия ти шеф. Ако искаш да се предпазиш от възможността за такъв, или ако вече си в състоянието на натиск от някого, това може да ти послужи.

 

 

Научи се да разпознаваш унизителния и неуважителен език и поведение. Обиди от всякакво естество представляват точно този вид тормоз. Няма значение дали говорим за жестове, тон на говора, номерца на работното място, или шушукане зад гърба ти. Тези нападения често се повтарят, а още по-често са и съпътствани от враждебни, агресивни жестове с ръце и чрез езика на тялото.

 

Не оставяй проблема да отлежава – веднага щом усетиш нападка или неприятна работна среда, отреагирай. Ако не разчиташ на себе си за решаването на проблема, кой ще го направи? Време е да се погрижиш за себе си. Всеки заслужава хуманно отношение.

 

Не отвръщай на човека отсреща с лошотията, с която той подхожда към теб. Използването на думичката "Вие" ще те постави в отбранителна позция, тъй като няма да отговори на враждебия език, който е използван срещу теб. Обърни се уважително към този, който те напада – не падай на нивото му. Така не просто ще го изненадаш, но може даже и да го обезкуражиш.

 

Решаването на какъвто и да е проблем ще бъде по-лесно, ако имаш подкрепата на дори един от колегите си. Тъй като вербалната злоупотреба не се случва рядко, имай предвид, че ти вероятно не си първият пострадал от нея. Разбери дали това, или ако не точно същото, то подобно нещо, вече се е случвало и преди, и научи как точно се е решил проблемът.

 

Ако бъдеш отзивчив и позитивно настроен на работното си място, не само проблемите ще изчезнат, но и ще спечелиш повече хора на твоя старана. Тормозът не продължава дълго, ако вникнеш в причината за появяването му и подходиш към него по правилния начин.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия