Знаците, които крият в себе си най-популярните картини на света [част втора]

2016-07-19 11:24:00
Знаците, които крият в себе си най-популярните картини на света [част втора]
Снимка: Pixabay

В първа част, ти узна разкритите тайни на две от най-известните картини в световен мащаб - "Мона Лиза" и "Тайната вечеря". Сега ти представям още 3 мистериозни картини и техните скрити символи:


3. „Сътворението на Адам“

 

Микеланджело Буонароти е велик художник, скулптор, архитект и поет от епохата на Възраждането. По време на своя живот, той е създал много шедьоври. Ако Леонардо да Винчи е оставил повече проекти и идеи, то Микеланджело е въплътил в живопис и мрамор платна и скулптури, превърнали се в истинско съкровище за човечеството.

 

Микеланджело е известен със своите дълбоки познания върху човешката анатомия. И така, ако се вгледаме внимателно в шедьовъра „Сътворението на Адам“, и по-точно в дясната част, където е изобразен Бог с ангелите в облаците, който протяга ръка към Адам, то ще видим рисунка на човешки мозък в разрез. Някои естети говорят за просто съвпадение, но други твърдят, че Микеланджело едва ли може да е нарисувал случайно такова нещо.

 

В онези времена всяко изображение имало своя втори и дори трети смисъл. Освен това, на фреската можело да се разгледат дори очертанията на такива части на мозъка като зрителният нерв, хипофизата, малкия мозък, а в самата фигура на Адам, протегнал ръка към Бога, се различавали Варолиев мост и гръбначен стълб. Американски специалисти твърдят, че Микеланджело действително е използвал своите анатомични познания при работата над тази и други фрески от Сикстинската капела.

 

 

Но сред стенописите на Сикстинската капела има още един, изобразяващ Бог, в който се съдържа шифровано изображение на мозък. Очевидно всички тези послания на Микеланджело говорят, че има разум Божествен и човешки, и че – както пише Библията – „в началото бе Словото“.

 

Вещите в изкуството отбелязват, че изобразените гърди и шия на Бога имат някои анатомични изкривявания, каквито няма на нито една от човешките фигури на фреските в капелата. Интересното е, че ако на повечето фигури светилната пада по диагонал от левия долен ъгъл до десния горен, то на шията на Бога изобразената светлина пада под прав ъгъл. Защо е направил това Микеланджело? Вероятно той е действал съвсем съзнателно.

 

Ако се съвмести сканираното изображение на човешки мозък със странната шия, то може да се види, че контурите на двете рисунки почти напълно съвпадат. Великият Микеланджело дори е нарисувал отделни органи на човешкото тяло на слабо забележими места по сводовете на Сикстинската капела, например човешки бъбрек.

 

Италиански изследователи са на мнение, че Микеланджело добре е познавал юдаизма и по-конкретно Кабала, неговото мистично учение. Той очевидно се е срещал и разговарял с юдейски мъдреци по време на службата в двора на Лоренцо де Медичи Великолепни във Флоренция. Изучавайки разположението на човешките тела на тавана в Сикстинската капела, изследователите са открили букви на иврит. Например фигурите на Давид и Голиат образуват буквата „гимел“, която символизира силата в мистичната традиция на Кабала.

 

Възможно е гледището, че цялата Сикстинска капела може да моделира пропорциите на храма на Соломон и по същество да се явява мистично послание за всеобща любов.

 

4. „Мадоната“

 

Друг известен на широката публика италиански художник – Доменико Гирландайо, е интересен зарадиедин доста странен детайл на картината му „Мадоната със свети Джованино“. В картината, над лявото рамо на Мадоната в небето лети нещо с необичайна форма. Този обект е изобразен доста подробно от художника. А в дясната част на картината е нарисуван човек, който гледа към въпросния обект. Слънцето е разположено в горния ляв ъгъл на картината.

 

Можем само да отбележим, че „Мадоната със свети Джованино“ е само една от многобройните картини и фрески от Ренесанса и Средновековието, на които са изобразени странни неидентифицирани летящи обекти в небето.

 

5. “Нидерландски пословици“

 

Известната картина на Питер Брьогел Стария - „Нидерландски пословици“, изпълнена върху дърво, е пълна със символи, свързани с нидерландските пословици и изрази. Изследователите са открили и разшифровали 112 от нарисуваните изречения.

 

Някои изрази са добре известни и сред други народи: „да биеш главата си в стената“, „въоръжи се до зъби“, „да плуваш срещу течението“ и т.н.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия