Готини идеи за боядисване на великденски яйца [част първа]

2016-04-25 14:31:00
Готини идеи за боядисване на великденски яйца [част първа]
Снимка: iStock

Остават броени дни до Великден и затова решихме да ти предложим няколко интересни идеи как да боядисаш яйцата за празника. Някои от тях най-вероятно ще ти бъдат познати, но със сигурност ще има и нови, които ще искаш да опиташ:

 

Парчета от коприна – свари яйцата във вода, в която има сода за хляб. След това ги опаковай в парчета цветна коприна, завържи парчетата с конци и сложи яйцата отново да се варят в същата вода. Когато се охладят, свали парчетата плат и яйцата ще са готови.

 

Люспи от лук – благодарение на люспите от лук може да получиш цвят, който варира от пясъчно до тъмно кафяво, като това зависи от количеството люспи и времето на варене. Преди да пуснеш яйцата в отварата, трябва да вариш люспите около 30 минути.

 

 

Ориз – оваляй мокрите яйца в ориз, завий го плътно с марля и го пусни да се вари с луковите люспи. По този начин ще получиш кафяви яйца на бели точици.

 

Листа от магданоз – сложи върху топлите яйца листенца от магданоз и ги завий в стар чорапогащник, като ги завържеш така че листенцата да са плътно прилепнали към черупката. След това пусни яйцата в боята. Като ги развиеш ще видиш, че върху тях има красиви светли отпечатъци от листата.

 

Цветни конци – омотай около яйцата цветни конци и ги сложи да се варят. Ще получиш интересни цветни петна. Ако някое от яйцата се спука, по-добре не го яж, защото не се знае колко са безопасни багрилата от конците.

 

Мъниста – разтопи една свещ и оваляй яйцата в течния парафин. След това може да ги украсиш с мъниста, които поставяш с помощта на пинсета. Мънистата се нагряват на пламъка на свещ и след това се залепят върху яйцата.

 

Брезови листа – сложи листата да се запарват в продължение на 30 минути. След това сложи яйцата в нея и сложи съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

 

Плодове, зеленчуци и подправки – предварително сварените яйца се натриват с парченца плодове или зеленчуци или се поставят в купичка със сок или отвара от тях. Продължителността на оцветяването зависи от това колко наситени цветове искаш.

Жълто – към водата, в която се варят яйцата, се добавя куркума;

Оранжево – сок от моркови;

Зелено – сок или отвара от спанак;

Червено – сок от цвекло;

Синьо – яйцата се натриват с пюре от боровинки или се потапят в боровинков сок;

Розово – яйцата се натриват с пюре от ягоди;

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия