Как да направиш деня по-интересен за домашния си любимец

2016-04-02 11:41:00
Как да направиш деня по-интересен за домашния си любимец
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако си мислиш, че само на теб ти е скучно, когато по цял ден не правиш нищо, домашния ти любимец чувства същото. Скучае, отпуска се, наляга го апатия, губи тонус. Това се отразява зле и на здравето. Ето как да го разнообразиш.

 

Предложи на кучето си ново занимание навън. Разходките, придружени с активни физически упражнения, сплотяват стопанина и любимеца му, освен това са полезни и за двамата. Според случая и индивидуалните възможности на участниците, можеш да пробваш кучето ти да тича редом с теб, докато караш колело или ако то е малко, да го сложиш отпред и да се хване с лапичките за дръжките, може да играете заедно на фрисби или да прескачате някой дънер в парка. Не се задоволявай само да му хвърляш клон и то да ти го носи, докато ти стоиш на едно място или дори си седиш на пейката. Още по-приятно и забавно и за двама ви ще бъде, ако се присъединиш към други стопани на кучета и с тях да се забавлявате заедно.

 

 

Играй с котката си. Те обичат да дебнат и търсят скрити играчки (още по-вълнуващо е, ако са светещи). Това занимание събужда ловния им инстинкт и е идеален повод да ги накараш да станат от дивана и да се поразтъпчат. Пробвай различни котешки играчки, за да установиш коя примамва най-успешно твоята. Разгледай какво предлагат в зоомагазина, но може и сама да измислиш нещо, което ще се хареса на котенцето – кълбо шарена прежда, което се търкаля по пода, тенис топка, която подскача из стаята или картонен кашон, който става пещера, в която котката се крие и дебне жертвата си.

 

Научи кучето на нещо ново. Доказано е, че както при хората, така и при кучетата, стимулирането на умствената дейност може да забави и намали когнитивните възрастови промени. Затова карай застаряващото куче да мисли, за да е по-здраво и ориентирано по-дълго време. Наред с практикуването на упражненията, с които е свикнало то, научи го и на нови трикове.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия