Какво трябва да знаеш, когато си взимаш коте

2016-02-16 18:03:00
Какво трябва да знаеш, когато си взимаш коте
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако никога досега не са гледал/а котка, но искаш да си вземеш, най-вероятно не знаеш как да я посрещнеш в най-добри условия у дома и да се грижиш възможно най-добре за нея. Ето ти малко съвети по този въпрос.

 

Какво котенце да си избереш? Не го избирай задължително по красота. Спри се на това коте, което идва към теб съвсем естествено, чувства се добре в компанията ти и се оставя да играеш с него. То ще се адаптира още по-добре, ако идва от среда, близка до твоята.

 

На каква възраст трябва да бъде? Котето може да бъде отбито, след като навърши един месец, но въпреки това все още е твърде рано да бъде отделяно от майката. До нея то се научава да изследва територии, да играе без агресия, да се социализира, да приближава хората без страх. Изчакай да стане на 2-3 месеца, за да се научи да бъде самостоятелно и уравновесено. Тогава го вземи.

 

 

Как да подготвиш дома си за него? Задължително първо трябва да останеш с него, защото още няма да бъде свикнало в новата обстановка. Твоето присъствие му действа успокояващо. Затвори прозорците и вратите, през които може да избяга, и му позволи да разучи всички места в къщата ти. Давай му да яде и пие винаги на едно и също място, за не го обърка, а и за да му изградиш навици.

 

Ако вече имаш друго коте? Остави ги да се опознаят, без да им се намесваш. Помисли за това да дадеш и на едното, и на другото възможност за бягство или за криене. Не ги затваряй в една стая. За да улесниш отношенията им, погали по-старото коте по брадичката и около устата, после потъркай с ръце новодошлото. Така ще пренесеш от феромоните на едното върху другото коте и то ще носи позната и успокояваща миризма.

 

Какво да яде? Трябва да го приучиш да яде и гранули, и пастет, за да не се пристрасти към едното или към другото. Не забравяй да подновяваш водата всеки ден, дори два пъти дневно, нека бъде свежа, но не студена.

 

Къде да спи? Несъмнено то само ще си хареса канапето или някой от фотьойлите. Но ти му предложи кош с покрив, застлан с нещо меко. Един кашон, обърнат странично, също ще свърши работа. Просто пъхни вътре една възглавничка, за да му е по-удобно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия