Историята на дамското бельо [част втора]

2016-02-14 17:14:00
Историята на дамското бельо [част втора]
Снимка: iStock

Благодарение на новите технологии и най-вече на материали като ликра днес дамското бельо извайва фигурата и е приятно за носене. Днес се наблюдава повторение в модата, включително и в бельото. Ето малко от любопитната му история през последното столетие.

 

80-те години. Ренесанс на бельото, но много по-кокетно. Чорапогащите са моден атрибут. През 1984 г. дантелените чорапи, изработени по поръчка  за парижка моделиерка, правят миниреволюция в дамския гардероб. За една година са продадени 1 милион чифта, краката стават символ на женствеността. Въодушевена от успеха, моделиерката комбинира найлона с нов материал – ликра. Чорапогащите, които пускат бримки при първото обуване вече са в историята. Успехът на ликрата е феноменален. Въпреки високата цена годишно се продават милиони чифтове. Два пъти годишно на пазара се появяват нови модели. Плажовете са пълни от дълбоко изрязани бразилски бански костюми от ликра, които издължават бедрото и откриват дупето.

 

 

90-те години. Цикълът на световната мода се повтаря: Някои марки налагат моделите, които притискат гърдите, реабилитират корсета, този път не само като бельо, но и като външен детайл на облеклото. Някои дизайнери не си представят модата без корсета. Появяват се чорапогащи, които повдигат дупето, правят го по-стегнато и сексапилно и прикриват отпуснатото коремче. Днес дамското бельо става е по-видимо и смело: цветно, прозрачно, с бродерии. Всичко е позволено. Материалите взаимно се допълват и се комбинират. Някои сутиени се изработват от 35 различни материала. Преплитат се стилове и функции, носи се всичко и навсякъде.

 

Според изследване през последните 20 години морфологията на жените значително се е променила. Благодарение на спорта и начина на хранене днес жените са по-високи, краката им са по-дълги, раменете – по-широки, гръдният кош е уголемен. След освобождаването от корсета талията се е разширила с 10 см. Бюстът е по-широк, гърдите са натежали. Естествено, не при всички всички се случват тези неща, но определено промяна се забелязва.

 

При избора на бельо важна роля играят манталитетът и възпитанието. Американките са прагматични, германките – почти безразлични, докато благодарение на италианките и французойките продажбите на бельо независимо от високите цени непрекъснато се увеличават. Те държат на модела, детайлите, цвета, качеството на материала и т.н.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия