Историята на дамското бельо [част първа]

2016-02-11 19:02:00
Историята на дамското бельо [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Благодарение на новите технологии и най-вече на материали като ликра днес дамското бельо извайва фигурата и е приятно за носене. Днес се наблюдава повторение в модата, включително и в бельото. Ето малко от любопитната му история през последното столетие.

 

Първото ателие за дамско бельо отваря врати през 1889 г. в Париж. То съществува и сега, специализирано предимно за корсети. Собственичката му има отбрана клиентела от цял свят. В четвъртвековния си архив, пазен строго като държавна тайна, тя съхранява мерките на всички свои клиентки.

 

1900 година. Жените са стегнати безмилостно в онези красиви, но твърди корсети, които огъват гръбначния стълб и напомпват неестествено бюста. Резултатът е Обезкръвена кожа и припадъци. „Мулен руж” издига в култ френския канкан, неделима част от който са корсетът и гащите с безброй дантелки, излагани на показ.

 

1910 година. Жените са освободени от корсетите и дамите могат отново да дишат с пълни гърди.

 

1914 година. Излиза първият копринен сутиен – не особено естетичен, сплескващ гърдите.

 

1918 година. Изобретяват се кюлотите, които заместват дългите гащи.

 

 

20-те години на века. Период но лудост. Всички танцуват чарлстон, а под леките си роклички с ресни на рамене, жените носят фустички. Копринените чорапи с ръб са много секси. Никога жените не са били толкова смели и толкова разголени. Но и чарлстонът, и фустичките изчезват през икономическата криза.

 

1938 година. Открит е найлонът – евтиният и здрав полиамид. Започва нова ера на дамското бельо. През Втората световна война копринените чорапи са дефицитни, заместват ги домашно плетените. Суетните дами рисуват върху голия си крак имитация на ръба на копринените чорапи.

 

1945/50 година. Предлага се дамски колан със сутиен и жартиери, който зачерква корсета. Той е от твърд каучук и пристяга женските форми добре, но е неестетичен. Сутиенът първоначално е прекалено островърх, после е с формата на кошничка. Благодарение на този колан през следвоенните години жената има тънка талия, заоблени хълбоци и съблазнително деколте. Женствена и секси е.

 

60-те години. Миниполата предизвиква истинска социална революция. Тя се отразява и върху бельото. Чорапогащите в различни цветове заместват чорапите и коланите с жартиери.

 

70-те години. Феминисткото движение освобождава жената от предразсъдъци и комплекси. Дамското бельо е в немилост. Долу сутиените, край на коланите. Джинсите и миниполите са част от гардероба на всяка еманципирана жена. Върховно е да се носят без кюлоти

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия