Какво не знаеш за човешкото тяло

2016-01-24 15:51:00
Какво не знаеш за човешкото тяло
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-вероятно всички знаем най-важните неща за човешкото тяло, научени от училище в час по биология. Съществуват обаче и други любопитни факти, с които сигурно не си запознат/а. Тази информация може да ти бъде полезна за часовете по биология – да направиш впечатление на учителката колко много знаеш, когато взимате този материал и така тя да ти напише по-висока оценка. Плюс това е хубаво човек да има обща култура. Ето и въпросните любопитни факти за човешкото тяло.

 

Всеки човек вдишва и издишва около 30 000 пъти на ден.

 

Не е възможно да се киха с отворени очи. Чувайки това, вероятно ще се опиташ следващия път да кихнеш с отворени очи. Да видим дали ще успееш. Още нещо любопитно за кихането е, че всеки път, когато го правиш въздухът излиза от устата със скорост 160 км/ч. Най-вероятно и усещаш тази невероятна скорост.

 

 

Площта на активната повърхност на белите дробове е над 100 кв. м.

 

Всеки пръст на човешкото същество се свива около 25 милиона пъти на един човешки живот.

 

Всеки нервен импулс се движи по нерва със скорост 90м в секунда.

 

Когато се усмихваш, активираш цели 17 мускула. Затова, когато се смееш/стоиш усмихнат/а дълго време мускулите на устата ти се схващаш и имаш чувството, че си стоял/а така цяла вечност. Но всъщност това е много полезно, защото тези мускули не се раздвижват особено често. Разбира се, освен когато не правиш упражнения ако си певец/певица или водещ по телевизията. Тези хора по принцип правят упражнения за раздвижване точно на тези мускули, за да може устата им да се отваря по-лесно и да говорят или пеят по-добре.

 

За година сърцето ти бие приблизително 37 милиона пъти.

 

Средно храненето отнема на човек около 5 години. А има и хора, които се хранят много повече, следователно храненето им отнема общо повече години от живота.

 

В тялото на по-възрастен човек има около 75 километра нерви.

 

Човешкото стъпало е сложен механизъм от 26 кости, 33 стави, 107 сухожилия и 19 мускула.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия