Човешките храни, които може да даваш на кучето си

2016-01-07 11:34:00
Човешките храни, които може да даваш на кучето си
Снимка: iStock

Повечето собственици на кучета често купуват специални лакомства за техните домашни любимци. Ако не искаш или нямаш възможност да го правиш, може да глезиш четириногото си с човешки храни. Кои са те?

 

Диня – в момента не е сезонът на дините, но през лятото може да глезиш кучето си с този вкусен плод. Замрази няколко парчета диня и ги давай на домашния си любимец през горещите летни дни. По този начин то хем ще се разхлади, хем ще хапне нещо вкусно.

 

Сладки картофи – те са евтино и в същото време изключително питателно лакомство за твоето куче. Сладките картофи съдържат фибри, витамини и каротеноиди, които са полезни както за теб, така и за домашния ти любимец. В никакъв случай обаче не бива да даваш на кучето си сурови картофи. По-добре ги свари или ги направи на пюре, без да добавяш сол или масло към тях.

 

 

Сирене – кучетата обожават вкуса на сиренето. Спокойно може да му даваш от време на време, стига да домашният ти любимец да няма непоносимост към лактозата. За да разбереш как му се отразяват млечните продукти, дай му малко парче сирене и наблюдавай как се чувства през остатъка от деня. Хубаво е сиренето, което даваш на четириногото си, да е с ниско съдържание на мазнини.

 

Фъстъчено масло – да, то наистина е полезно за кучето ти. Препоръчително е да даваш на домашния си любимец непреработено фъстъчено масло, което е без добавени сол, захар и консерванти.

 

Крехко месо – със сигурност не си учуден, че това е добър вариант за лакомство за твоето куче. Най-подходящи са пилешкото и телешкото месо. Но каквото и месо да даваш на домашния си любимец, задължително трябва да е крехко, сварено и без подправки.

 

Кисело мляко – то е богато на витамини, калций, пробиотици, цинк, калий и рибофлавин. През лятото друго лакомство, с което може да разхлаждаш кучето си, е замразено кисело мляко.

 

Тиква – сега е сезонът на тиквите, така че спокойно може да даваш на своя „Душко Добродушков” по малко от време на време. Тиквите са богати на бета каротин и фибри, които оказват благоприятно влияние на стомашно-чревния тракт.

 

Сьомга – тя е богата на омега-3 мастни киселини, които правят кучешката козина здрава и лъскава. Също така редовната консумация на сьомга подобрява имунната система на домашния ти любимец. Задължително е рибата да бъде варена и предварително да си я почистил от всички дребни костици.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lilly23
преди 6 години

И зеленчуци ядат.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия