Защо всичко те дразни

2016-01-07 19:10:00
Защо всичко те дразни
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки човек има моменти, когато всичко го дразни – хората и техните действия, предмети, ситуации и т.н. Дразненето може да бъде и лично изживяване. Получава се, когато се разминават очакванията от хората например. Възможно е да се дразниш дори на себе си – когато разпознаеш твои отрицателни качества, може да ги забележиш и в друг човек също. След дразненето в много от случаите се стига до скандал. Ето още информация.

 

 

Истината за скандала. Истинският проблем с изнервянето е смес от дразнене, нетърпение, възмущение. Това е само преход към гнева. Чувстваш се разочарован/а и е много възможно да повишиш тон, докато обмисляш случилото се и го обясняваш на другите. Не е изключено да си представиш картината на отмъщение и насилие. Имай предвид, че ежедневните нерви, които си стоварваш, могат да наранят не само психиката ти, но и тялото ти така, както и хроничното напрежение (възможно е да стигнеш до болницата). Мозъкът възприема моменталната реакция на дразненето като заплаха. Следва варирането на нивата на стрес хормона кортизол, увеличаването на пулса и кръвното налягане. Периодичното преминаване на тялото ти през тези изпитания, може да докара качване на теглото депресивни състояния и проблеми със сърдечната дейност. Допускайки да се ядосваш, поемаш и друг риск. Лицето ти може да изглежда сърдито ( дори най-малката грижа може след години да се появи върху лицето ти под формата на бръчка). А голям процент от посланията, които излъчваш, идват от лицето и така околните много лесно могат да разберат раздразнението, тъгата, страхът. Присвитите очи и събраните вежди, могат да накарат хората около теб да се почувстват неудобно, притеснени за състоянието ти или щастливи от угрижеността ти (защото има и такива, които не ти желаят доброто и се радват на страданията на „враговете си”). Така че трябва да се научиш първо да контролираш емоциите си и после да филтрираш и помислиш за кое наистина има смисъл да се ядосваш.

 

Запази хладнокръвие. Изнервянето е част от живота на всеки, но преди да стигнеш краен предел, насочи се в посока на мислене. Помисли как да промениш изнервящата ситуация, какво можеш да направиш. А ако се намираш наистина на ръба на нервна криза, използвай дзен практика. Като за начало седни, по-трудно е да си ядосан/а, докато седиш, отколкото докато си прав/а, защото мозъкът ти възприема седящата позиция като спокойна. Погледни нагоре и си се представи като част от голямата вселена. Когато си представиш голямата картина и малкото нещо, което те дразни, тогава ще разбереш, че малкото няма толкова голямо значение.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия