Личната ти равносметка

2015-12-28 11:09:00
Личната ти равносметка
Снимка: freedigitalphotos.net

Винаги дните преди края на декември са свързани с правене на равносметка за изминалите 12 месеца. Тогава си обеща да направиш и промениш толкова много неща. Някои от тях успя и се получиха, но други не, поради различни причини – забрави, не намери желание/мотивация. Понякога не всичко зависи от теб. Но в повечето случаи именно самочувствието, чувствата и страховете са това, което те спира. Със сигурност след няколко дни отново ще си обещаеш нещо, което да направиш през новата година. Ето няколко съвета как да започнеш ново начало и да осъществиш плановете си.

 

Не се сравнявай с другите. Да, липсата на конкуренция понижава способностите на развиващия се, но при съревнование трябва първо да следиш за своя собствен прогрес и чак след това да се интересуваме от другите. Много по-добре би било, ако вместо да се радваш на провала (или недостатъците) на другите, да им подадеш ръка. Плюс това никога не искай живота на околните. Може те да имат нещо, което ти искаш, но определено страдат за нещо, което ти не би искал/а да тъжиш. Всеки има някаква липса в живота си. Гледай какво можеш да подобриш в себе си, работи за собствения си прогрес.

 

 

Бъди позитивен/а. Мислите и емоциите ти принадлежат и само ти можеш да избереш дали да ги споделиш, или не. В повечето случаи хората (особено жените, които не могат да живеят без драма в живота си) споделят предимно негативните емоции и липсите и оставят красивите мигове да отлетят незабелязани или ги оставят на заден план. Постарай се да не се оплакваш. Не само ти ще се почувстваш по-добре, но хората около теб ще почувстват тази положителна енергия и ще станеш по-предпочитана компания. Ако виждаш само негативното в живота си, няма как да бъдеш щастлив/а.

 

Живей в настоящето, не в миналото. Хората градят живота си върху това, което е познато за тях. По същия начин градиш и самооценката си. Често обаче не се замисляш дали не е време за някаква промяна или да скъсаш с миналото, което е изчерпано. Да живееш в миналото, не означава да живееш в спомени, а да живееш с Аз-а, който е бил някога, а не сега. Често си казваш, че хората се променят. Това понякога е факт. Но тогава и ти се променяш. И тогава трябва да имаш ясна представа къде се намираш и на къде вървиш.

 

Поставяй себе си на първо място. Това е най-важно. Тук не става въпрос да бъдеш егоист, а просто да гледаш своите лични цели, желания и нужди. Не позволявай на другите да те обезличат и не губи индивидуалността си в приятелства и връзки. Бъди себе си и така ще спечелиш най-много.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия