Красотата на Уелс

2015-11-10 19:52:00
Красотата на Уелс
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато стане дума за Британските острови и Англия, в съзнанието на всички изниква столицата Лондон. Ние обаче ще те запознаем със забележителностите на града Уелс, който се намира в едноименната област.

 

Градчето Уелс е разположено в югозападната част на Англия, сред живописните и плодородни земи на графство Съмърсет, богати на много извори. За три от тях на територията на града хората векове наред вярвали, че са с лечебни води. Точно затова градът носи това име – wells значи извор. Когато си в Англия, можеш да се объркаш с определенията за това какво е град. Уелс е най-малкият град сред големите градове, наричани city. По принцип градчето би трябвало да се води town, но в city го превърнала катедралата „Сейнт Ендрю". И именно тя е най-голямата забележителност.

 

На фона на ниските постройки в градчето, катедралата е доста внушителна. Разполага с 356 скулптурни фигури на западната фасада – най-голямата запазена група скулптури от Средновековието във Великобритания. Източната страна е оформена с изящни арки, прозорците са изпъстрени с прекрасна колекция от витражи. Когато в катедралния събор влизат слънчеви лъчи, целият интериор придобива цветовете на дъгата. Обстановката става още по-завладяваща, когато на всеки 15 минути най-старият работещ часовник в Англия, намиращ се в северната част на постройката, съобщи часа. Часът се обявява чрез рицарски фигури на коне, които излизат за кратка битка. Това преживяване е много вълнуващо и със сигурност ще остане дълго в съзнанието ти.

 

 

До катедралата се намира и мястото, което няколко века е приютявало епископа на Бата и Уелс – Дворецът на епископа. Днес вече целият комплекс (красивата постройка с прекрасни градини наоколо и високи стени, зад които има защитен ров) представлява късче от Средновековието, което предлага невероятни преживявания. Например през лятото се организират т.нар. средновековни уикенди, през които всеки може да си намери нещо любопитно: градинарство, всякакви занаяти, уроци по стрелба с лък и фехтовка. През септември за тази година е предвиден лов със соколи, през октомври – фестивал на литературата, а през ноември – панаир на занаятите и карнавал. Мястото е изключително уютно и привлекателно и наистина кара посетителите да се чувстват като част от филм за живота през Средновековието.

 

Уелс е истинско олицетворение на Средновековието. Освен катедралата и Двореца на епископа, в това градче можеш да се разходиш по калдъръмени улички сред средновековни постройки. Всъщност именно в Уелс се намира и най-старата в Европа постоянно заселена улица – „Викарс клоуз", която тръгва от самата катедрала. Днес постройките изглеждат точно както през XIV в. и затова средновековните филми се снимат именно там.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия