Кои са най-странните съвпадения в историята [част първа]

2015-12-15 12:14:00
Кои са най-странните съвпадения в историята [част първа]
Снимка: iStock

Казват, че случайни неща няма. Случайността е нещо, което се случва на всекиго. На някои хора по-често, на други по-рядко, но се случва. Виж няколко интересни случки, при които определено си личи, че има голяма доза случайност:

 

Марк Твен и кометата – Марк Твен е роден на 30 ноември 1835 година по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система. Писателят често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. И наистина става така. Марк Твен си отива от този свят на 21 април 1910 година – ден, след като кометата се завръща.

 

Рой Съливан – магнитът за мълнии – според статистиката шансът да те удари мълния е 1 на 80 000. Рой Съливан, горски рейнджър от Америка, обаче не е вярвал в тази статистика и има защо. В периода 1942 – 1977 го удря мълния 7 пъти, като подпалват косата и веждите му, изкълчват глезена му и му причиняват най-различни изгаряния.

 

 

Куршумът – през 1883 година Хенри Зигланд напуснал любимата си, която не успяла да преживее раздялата и се самоубила. Братът на момичето решил да отмъсти и стрелял по Зигланд, след което се самоубил със същия пистолет. Зигланд обаче оцелял, защото куршумът одраскал лицето му и се забил в близкото дърво.

Той решил, че е успял да измами съдбата и няколко години по-късно взел решение да отсече дървото. Зигланд използвал необичаен метод за сечене – няколко пръчки динамит. В резултат на взривната вълна куршумът изхвръкнал и го убил.

 

Падащото бебе – през 1930 година Джоузеф Фиглок се разхождал по улиците на Детройт, когато върху него от небето паднало бебе. То се било изтърсило от солидна височина от отворен прозорец в близката сграда. За щастие и двамата оцелели без сериозни наранявания. Мъжът се почувствал изключително доволен, че успял неволно да спаси живота на бебето.

Година по-късно бебето паднало от същия прозорец и... се озовала отново върху Фиглок.

 

Каръкът – късметлия – Франо Селак определено е роден с късмет. През януари 1962 година влакът, с който пътувал към Дубровник, дерайлирал в близката ледена река. 17 пътници починали на място, но Селак се отървал само със счупена ръка и уплах.

Година по-късно, докато пътувал със самолет, една от вратите изведнъж се откъснала и Селак бил засмукан от декомпресията извън летателния апарат. В инцидента загинали 19 пасажери, но той се спасил, падайки върху купчина сено.

И това не е всичко. През следващите няколко години Селак преживява автобусна катастрофа, колата му се подпалва, докато той е в нея, а през 1995 година едва се спасява, след като се удря с автомобила си в мантинела, за да избегне челен удар с камион. Мъжът буквално кацнал на едно дърво, а колата му се възпламенила на няколкостотин метра по-надолу.

Явно Господ решил да се реваншира на Селак за инцидентите, които преживял, и през 2003 година мъжът спечелил 1 000 000 долара от лотарията.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия