Великата пирамида - странният меридиан

2011-12-21 22:44:00
Великата пирамида - странният меридиан

Известно е, че една от особеностите на Хеопсовата пирамида е, че древните строители са я ориентирали точно по посоките на света. През страните й може да се прокара меридиан, който да пресече Африка, Азия, Европа, Антарктида, а на противоположното полукълбо  -  и Америка.

През 332 г. пр.н.е. Александър Велики основал на крайбрежието на Египет град, който станал столица на неговата империя - Александрия. Неговите координати са 29 градуса и 55 минути източна дължина по Гинуич - т.е., практически точно срещу Великата пирамида.

През 324 година от н.е. римският император Константин Велики разгърнал мащабно строителство на място във Византия, а през 330 г. официално провъзгласил това място за столица. В чест на императора градът бил наречен Константинопол. След разпадането на Римската империя, Константинопол става главен град на Византия. През 1453 година, когато Византийската империя е покорена от турците, те превърнали Константинопол в столица на Османската империя. А след 1930 година, градът, вече като столица на Турция, бил преименуван на Истанбул. Неговите координати пък са 28 градуса и 27 минути.  

Според летописите през 882 г. княз Олег завоювал Киев и го провъзгласил за столица на новата държава Киевска Рус. Велики Новгород, столицата на Новгородската република пък, се намирал на 900 км от Киев. Координатите на Киев са 30 градуса и 30 минути, а на Велики Новгород 31 градуса и 17 минути.

Излиза,  че ако Александрия, Истанбул, Киев, Велики Новгород, както и днешната столица на Египет - Кайро /край която се намира Хеопсовата пирамида/, се поставят на един паралел, те ще се окажат съвсем близо - на участък от около 200-300 километра. Ако се съди в мащабите на планетата, това наистина е много малко разстояние.

Оказва се, че много значими събития са свързани с меридиана на Великата пирамида.


На 26 април 1986 година стана една от най-големите катастрофи на 20-ти век - взривът в Чернобилската АЕЦ. Координатите на град Припят, край който тя е построена, са 30 градуса и 30 минути. Атомната подводница ‘Курск’, която потъна през 2000 година, катастрофира малко по на изток на 37 градуса и 35 минути.  

Според една от версиите, знаменитата Атлантида, се е намирала в Черно море и е загинала в резултат на пробив на сушата в района на пролива Босфор. Какви са географските му координати ли? 29 градуса и 4 минути източна дължина.

Фактически във всяко столетие териториите до меридиана на Великата пирамида са ставали арена на жестоки битки  и спорове - римски завоевания, кръстоносни походи, нахлуване на армията на Наполеон, Първата и Втората световна война...

Удивителното е, че нито една армия, която е пресичала меридиана от запад на изток, не е оставала задълго  зад него - войските или са търпели поражение, или просто са се връщали на своя територия.

Изглежда на древните египтяни са били известни необичайните свойства на тази тайнствена ивица. Според техните поверия, река Нил, редом с която се намира Великата пирамида, се е смятала за граница между Царството на живите и царството  на мъртвите.  Жители на Египет дори строели градовете, дворците и храмовете на боговете изключително на западния бряг, а гробниците и заупокойните храмове  - на източния, като по този начин сякаш подчертавали разликата между  разположените от двете страни на меридиана територии.

От гледна точка на съвременната наука е доста трудно да се обяснят подобни мистични съвпадения. Може би конструкцията на Хеопсовата пирамида създава в тази област някакво все още неизвестно на науката енергийно поле? Най-вероятно, истината е известна само на тайнствените строители на пирамидите...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия