Научи повече за хипнозата [+ видео]

2015-12-04 14:59:00
Научи повече за хипнозата [+ видео]
Снимка: iStock

Всеки е чувал за състоянието хипноза, но колко от вас знаят какво точно представлява тя?

 

Затвори си очите за секунда и си представи един портокал. Представи си неговата форма, аромат и цвят, както и усещането за докосване, ако го докоснеш. Сега вземи един нож и бавно го разрежи, така че сокът да изтече. Вземи едно от парченцата и го изстискай в устата си. А сега отвори очите си. Имаш ли слюнка в устата?

 

 

Докато някои описват хипнозата като форма на контрол над съзнанието, науката е на друго мнение. Според учените това е състояние на съзнанието, при което вниманието е изострено, мисълта е съсредоточена, а човешкият мозък е склонен да реагира повече на различни намеци и предложения. От научна гледна точка хипнозата е сходна на състоянието, в което изпада мозъкът, когато четете книги или гледате интересен филм и всичко останало сякаш остава на заден план.

 

Във видеото, което сме добили в статията, ще научиш повече за хипнозата и ще имаш възможността да си направиш един забавен тест. При него думата за даден цвят е написана на екрана в шрифт с друг цвят, като целта е да кажете на глас цвета, който виждате като шрифт, а не цвета като дума. Тоест, ако виждаш думата „зелено“, която е изписана в син цвят, трябва да кажеш „синьо“. Тестът продължава с още няколко такива комбинации и дори сега да ти изглежда лесно, гарантираме ти, че не е.

 

Причината е, че мозъкът ни подвежда да прочетем максимално бързо думата, а не да помислим за цвета, с който е изписана. Ако обаче думите са на друг език, тогава ще ни бъде лесно да кажем правилния цвят, защото чуждите думи нямат смисъл за нас.

 

Именно при такъв тест хипнотизираните хора могат да назоват правилно всички цветове, понеже съзнанието им е съсредоточено и освободено от традиционните реакции. Състоянието на хипноза може да се използва и при голяма болка, която да бъде притъпена.

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия