Неверните твърдения за виното [част втора]

2015-12-03 19:03:00
Неверните твърдения за виното [част втора]
Снимка: iStock

За виното има много легенди и истории. И въпреки че в момента вече се знае много за него, за неговите качества и действие, все още съществуват много грешни твърдения. Ето някои.

 

Винтовата капачка е знак за евтино вино. Основата на това твърдение е вярването, че винтовата капачка не позволява на виното да отлежава, докато е в бутилката. Но това е абсолютно невярно. Всъщност винтовата капачка уплътнява гърлото на бутилката много по-добре, пропускайки много малко кислород, докато при корковата тапа процентът е доста по-висок. Това означава, че вината, затворени с винт, отлежават по-добре и не е изненадващо, че все повече скъпи марки ги предпочитат пред корковите тапи. В световен мащаб виното, което се разваля е повече с коркови тапи, отколкото с капачки. Също така, когато отидеш на място, където не разполагаш с тирбушон, много по-удобно ще ти бъде да вземеш вино с капачка.

 

 

Лошото вино се разпознава по мириса на корка. Това няма как да е истина, защото коркът мирише и не е индикация за виното. За да прецениш качеството на напитката трябва да се концентрираш върху нейния аромат. Все пак можеш да огледаш целостта на корковата тапа. Ако е наранена или напукана, е много вероятно вкусът да не е така добър. В тези случаи се долавя специфичния мирис на изба. Ако си в ресторант, поискай да сменят бутилката.

 

Колкото е по-скъпо виното, толкова е по-добро. Това твърдение е невярно за много стоки на пазара и е било доказвано, че няма нищо общо с истината, виното зависи от много фактори – от региона и транспортните разходи, опаковката и дизайна, от гроздето, от отлежаването и разбира се, от марката. Затова цената не винаги е гаранция за качеството и е по-добре да разчиташ на вкуса си и на желанието си да експериментираш с видове вино.

 

Преди консумация виното трябва да диша. Това важи само за червените вина и то за отлежалите, които имат по-високо съдържание на танини. При тях е необходимо отворената бутилка да се остави за 5-10 минути да поеме въздух, за да може кислородът да се свърже с веществата в течността. Това ще подобри вкуса и аромата на виното значително, Младите и повечето бели вина не е нужно да се оставят отворени преди консумация.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия