Какво НЕ бива да правиш в Испания

2015-10-06 14:14:00
Какво НЕ бива да правиш в Испания
Снимка: iStock

Всяка държава си има свои собствени обичаи, които е добре да се спазват от туристите. Виж кои са нещата, които НЕ бива да правиш в Испания:

 

Не наричай каталунците испанци – каталунците са изключително горд народ, който се бори за своята независимост. Те са доста чувствителни на тази тема и най-вероятно ще се обидят, ако ги наречете испанци. Каталунците се разграничават от испанците и са много горди със своя собствен език, култура и история.

 

Не пропускай да занесеш подарък на домакинята – ако отиваш на гости, задължително вземи нещо дребно за подарък. Най-добре е да купиш сладкиши или бутилка хубаво вино, а може да подариш на домакинята и малък букет.

 

Не ходи на срещи навреме – испанците определено не държат на точността, затова няма смисъл да ходиш навреме и да висиш, докато дойде човекът, с когото имаш среща.

 

 

Не си мисли, че ще обядваш по обедно време – може да си свикнал да обядваш към 12-13 часа, но в Испания това се прави доста по-късно – някъде между 14 и 17 часа.

 

Не пренебрегвай ръкостискането – прието е, че когато се запознаваш с някого, трябва да му подадеш ръка. Представителите на силния пол често се здрависват с две ръце, като лявата поставят на предмишницата на другия човек. Приятелките се поздравяват, като се целуват по бузите, започвайки от лявата. На целувките и прегръдките между непознати не се гледа с много добро око.

 

Не подавай солницата от ръка на ръка – в Испания има поверие, че не бива да подаваш солницата от ръка на ръка, защото това носи лош късмет. Затова, ако някой ти я поиска, я остави на масата, откъдето той ще си я вземе.

 

Не пренебрегвай етикета за хранене – не бива да заемаш място на масата, преди домакините да са те поканили. Също така не трябва да започваш да се храниш преди домакините. Ако искаш да вдигнеш тост, направи го по-късно вечерта, защото домакинът е този, който трябва първи да вдигне тост.

 

Не обсъждай въпроси за отделните региони на Испания – за да го направиш, трябва да си добре подготвен, ама наистина много добре подготвен.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия